Поспремање

Вељко Зељковић

Постизборна чистка коју је најавио предсједник Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик спроводи се сваким даном и више нико не може наслутити када ће овом “поспремању” доћи крај.

На удару “метле” су се углавном нашли “мангупи” из Демократског народног савеза, па су тако без удобних фотеља већ остали досадашњи министар просвјете у Влади Српске, директор РиТЕ “Угљевик”, али и Милан Радовић, човјек који је прије ових избора важио за првог “пика” за мјесто новог премијера Српске.

Смијењен је и до сада недодирљиви директор “Жељезница Републике Српске” Драган Савановић, за кога се мислио да ће и пензију дочекати на овом мјесту.

Тако је ДНС од побједника ових избора постао скоро највећи губитник. Простора за маневар више немају, а остали су и без скоро свих функција које су до сада биле њихове, спортским жаргоном речено, “сигурица”.

Остаће ДНС, како ствари стоје, и без рудника “Љубија”, али и политичког утицаја који су до сада имали. Па чак и кредибилитета. Показало се да њихов лежеран однос унутар владајуће коалиције више неће бити исти, те да ће само они провјерени и одани СНСД-у бити награђени и сигурни “под заставом Српске”.

Након (не)очекиваног расплета у СДС-у, СНСД је добио на ширини за прављење скупштинске већине.

ДНС им више није толико потребан, бар не у пуном капацитету.  

Како ствари тренутно стоје, за сада је једино сигуран Недељко Чубриловић, који ће, према најавама лидера СНСД-а Милорада Додика, и у наредном периоду остати да обавља свету дужност предсједника Народне скупштине Републике Српске.

У оваквом расплету ситуације поставља се питање како ће ДНС партиципирати у власти и на колики дио колача ће моћи да рачуна? 

Чисткама које су у протеклих десетак дана спроведене прећутно им је стављено до знања шта могу да очекују. Могу се надати мрвицама и доброј вољи владајућег СНСД-а.

Из ДНС-а већ данима без коментара. Истакли су да ће се о свему “очитовати” након што им прође слава. Нека им је срећна!

Изабран композитор године у Србији

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана