Пословни амбијент

Ма­ри­на Чигоја

Статистика је неумољива и она каже да огромне обавезе предузећа и немогућност наплате потраживања представљају све већи проблем.

 Новца је све мање, а предузећа улазе у зачарани круг у коме свако свакоме дугује. Бројни прафискални намети, сложена јавна управа, компликоване процедуре дефинитивно су неки од разлога због којих страни инвеститори све више заобилазе ову земљу. Рјешења свакако нису једноставна, али одређени кораци се морају предузети уколико се жели помоћи привреди

Пословни амбијент у БиХ далеко је од идеалног. То смо безброј пута до сада чули, а то је и потврђено у бројним анализама које су радиле различите домаће и међународне институције.

На то указују и најновије анализе Спољнотрговинске коморе БиХ, која наводи да су неефикасно правосуђе, ограничен приступ финансијама и политичка нестабилност неки од најпроблематичнијих фактора за пословање у БиХ. То свакако није изненађење ако знамо да судски процеси трају годинама и ако смо свакодневно свједоци политичких препуцавања у којима дебљи крај увијек извуку привредници и грађани.

Статистика је, такође, неумољива и она каже да огромне обавезе предузећа и немогућност наплате потраживања представљају све већи проблем. Новца у оптицају све је мање, а предузећа улазе у зачарани круг у коме свако свакоме дугује.

Бројни прафискални намети, сложена јавна управа, компликоване процедуре дефинитивно су неки од разлога због којих страни инвеститори све више заобилазе ову земљу.

Рјешења свакако нису једноставна, али одређени кораци се морају предузети уколико се жели помоћи привреди.

Република Српска направила је у протеклом периоду одређене помаке када је у питању побољшање пословног амбијента, а то се, прије свега, односи на реформу регистрације, односно увођење једношалтерског система регистрације, који овај поступак знатно поједностављује и омогућава регистрацију за три дана. Поред тога, донесена су одређена законска рјешења која би требало барем донекле да утичу на побољшање стања у привреди. Између осталих, донесен је Закон о мултилатералној компензацији, који омогућава пребијање дугова и чија примјена би требало да омогући смањење потраживања, односно неликвидности која привреди представља проблем број један.

Наравно да то није довољно и да је неопходно још много тога да се уради како би се ситуација поправила. Међутим, осим ентитетских влада које треба да засучу рукаве, велики дио проблема налази се и на нивоу БиХ па се очекују да и власти на том нивоу коначно почну да раде у интересу економије ове земље. Све док се на томе не почне озбиљно радити, тешко је очекивати значајнији прилив инвестиција и опоравак домаће економије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана