Посљедњи круг

Ведрана Кулага Симић

Иако су грађани, односно бирачи, у БиХ свој став о томе кога желе у власти у новом политичком мандату рекли прије више од пола године, они којима је то повјерење исказано вољу народа још нису спровели у дјело.

То, додуше, није први пут да се постизборна ситуација одвија тим темпом, али то дефинитивно није смјер у којем ствари треба да се развијају, посебно ако се за столом налазе стари зналци.

БиХ је земља у којој стоје готово сви процеси и зато никога не треба да чуди што све више њених становника одлази на неке друге адресе или озбиљно размишља о том путу.

Многи пројекти су под упитником. Стално се нешто обећава, понавља и на дневни ред враћају давно прежвакане теме о којима није било ни онда ни сада потребног консензуса и питање је да ли ће га икада и бити. Стално се вртимо у добро знаном лавиринту у којем је све познато, само не како се из њега извући.

Сваки нови дан донесе по један нови проблем, а нисмо ријешили ни онај од јуче. Стално смо засути критикама и у многим стварима са разлогом јер се у овој земљи ништа не помјера са мртве тачке, сем миграната који навиру и који су се у неким срединама већ удомаћили, иако то ни сами нису имали у плану када су кренули на пут ка Западу. Нови мигрантски талас само што није запљуснуо БиХ. Нови дугови ускоро ће стићи на наплату. Договори о важним пројектима чекају као што и народ чега да види вриједи ли остати. О неким стварима и темама у овој земљи никада неће бити сагласности јер је превише тога различитог уткано у њене темеље. Далеко од тога да нема смисла о њима причати и трагати за истином, да се и она коначно чује, али зарад оних који су још овдје јер немају куд или не желе да иду из само њима знаних разлога, и друге ствари треба ставити на врх листе.

Један од предуслова за то је да они који су добили изборе формирају власт и да ставе тачку на изборни процес како би отворили нова поглавља важна за све становнике ове земље којима је најважније у овом времену да боље живе и да не гледају како да подијеле кору хљеба, а да нико не остане гладан.

Превише времена је потрошено на разговоре страначких делегација о томе како подијелити оно што имају на располагању. Неки су чак потврдили да су спремни да дају свој глас да буду формирани нови ресори како би успјели да задовоље апетите. Као да имамо седам, а не готово 77 институција само на нивоу БиХ.

Нове рунде преговора старих зналаца заказани су за ову седмицу. Неки су и оцијенили да би то могли бити коначни, посљедњи, финални, али ситуација код нас је, нажалост, таква да увијек послије посљедњег круга има још један, два или чак и више. ++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана