Посљедња шанса

Милијана Латиновић

Око 2.000 “старих” студената на оба јавна универзитета у Републици Српској добиће нову шансу да школовање приведу крају и коначно узму диплому у руке.

Надлежни су сагласни да Српска не би требало више да изгуби ниједног високообразованог човјека и због тога су још једном, тачније шести пут до сада, изашли у сусрет онима који студирају годинама. До продужења рока доћи ће измјенама и допунама Закона о високом образовању, које ће ићи у корист студената. Рок за окончање студија биће продужен до краја академске 2019/2020. године и та иницијатива би ускоро требало да се нађе пред посланицима у Народној скупштини Републике Српске.

Ово ће, кажу, бити и посљедња шанса за “старе” студенте, тако да већ од данас сви они треба да загрију столице и почну спремати испите.

Посљедња генерација ових студената уписана је, сада већ далеке, 2007. године. Није да није било времена да испити буду приведени крају.

Тешко је говорити о разлозима због којих је неко студент деценију, па и дуже. Вјероватно међу њима има и оних којима су препрека били финансијски или социјални разлози. Неки су почели да раде на другој или трећој години студија зато што су тако хтјели, а сигурно има и оних који су морали, да би себи обезбиједили новац за школарину. Таквима треба изаћи у сусрет и пружити прилику, иако их је и до сада било много. Они ће сигурно озбиљно схватити ову посљедњу шансу и чврсто је зграбити.

Међутим, не треба заборавити да међу “старим” студентима има и оних који нису ни уписали факултете да би их завршили. Зашто је тако знају само они сами. Прокоцкали су до сада пет додатних рокова и тешко је не запитати се да ли су овај нови уопште заслужили. Да су жељели да постану академски грађани, одавно би засукали рукаве и положили испите. Такви ће вјероватно и крај идуће академске године дочекати на истом мјесту, с истим бројем положених испита у индексу колико имају и данас.

Многи вјероватно и намјерно одуговлаче студије како би искористили бројне међународне програме размјене или стипендије које им се нуде како би отишли у иностранство. Многи су спаковали кофере и баш на тај начин заувијек отишли у европске земље, а њихови индекси још сакупљају прашину на домаћим факултетима. Велики је број “старих”студената који су свјесни и чињенице да то што заврше факултет у року није никаква предност на тржишту рада и да их највјероватније мјесто чека само на бироу јер посла нема ни за многе који су одавно индекс “окачили” о клин. Они који немају ниједан лични разлог да окончају студије и не виде никакву предност у томе требало би да положе испите бар да се одуже родитељима који су годинама улагали у њих и издвајали задњу марку за њихову школарину. Ако је тачна она стара да факултете не завршавају паметни већ упорни, посљедња шанса могла би бити крунисана са 2.000 нових диплома.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана