Посљедња карта у шпилу

Вељко Зељковић

Дан када би у Цетињском манастиру, 5. септембра, требало да буде устоличен митрополит Јоаникије, посљедња је сламка за коју се уздрмани Мило Ђукановић још увије држи.

Најновија безумна хајка која се дигла око овог устоличења, једноставно је посљедња карта из Ђукановићевог шпила, којом он поново покушава “запалити” фитиљ и дестабилизовати Црну Гору, те се приказати као месија који ће Црногорце спасити од некаквог наводног великосрпског хегемонизма.

Преко својих јахача апокалипсе он сада позива “родољупце” и партијске поданике да поменутог дана спријече овај симболични црквени чин. Поново је на Ђукановићевој и мети његових “специјалаца”, разних Вељовића, Српска православна црква, иста она црква која је духовно изградила данашњу Црну Гору. Иста она црква у коју је некада одлазио и овај доживотни лидер ДПС-а, комуниста по рођењу, а убјеђењу незајажљиви материјалиста. А онда јој је окренуо леђа, вјерујући да ће након “формирања” црногорске православне цркве себи обезбиједити доживотну власт, те ову омалену државу и до краја претворити у приватни посјед на којем би могли да живе само “прекрштени” и његовој идеји “одани” грађани.

Таква политика већ му се обила о главу на претходним изборима. Народне литије су биле пресудне. Покушавајући да остане у седлу, и одвезе још који круг, он сада покушава да направи некакве контралитије које би предводили Дедеићеви распопови и самопрозване комите. Ријеч је о очајничком потезу рањеног и у ћошак сатјераног лава, који се сада почео понашати попут слона у стакленој радњи. Зна он да када буде изгубио и посљедње конце, своју предсједничку фотељу убрзо ће замијенити не тако удобном “оптуженичком клупом”. Морао би тада да објасни како се велики број перспективних предузећа нашао у рукама његовог брата и партијских послушника, банковне рачуне у Швајцарској, сумњиве кипарске послове и још увијек многобројна нерасвијетљена убиства. Морао би да се одрекне и “мајбаха” вриједног милиона евра, купљеног од новца пореских обвезника, али и да каже како су то “шкаљарци” и “кавчани” годинама оперисали у овој земљи, претварајући је на свјетској мапи у оазу шверца кокаина, оружја и дувана. Док се то не деси, ни Црна Гора неће “продисати”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана