Посљедице убиства

Стратфор

Руски амбасадор у Турској Андреј Карлов убијен је 19. децембра у умјетничкој галерији у Анкари, гдје је држао говор. Турске безбједносне снаге су убрзо затим убиле нападача Мерта Алтинтаса, члана специјалне јединице Турске националне полиције. Три особе су рањене у нападу.

Свједоци су изјавили да су чули нападача како говори да се хтио осветити за руске акције у Алепу, и рекао је на турском: "Ми умиремо у Алепу, ви умирете овдје".

Напад је дошао у лоше вријеме: Москва и Анкара су тек недавно обновиле дипломатске везе након што је Турска оборила руски авион у новембру 2015.

Иако ће задњи напад отежати везе између двије земље, мало је вјероватно да ће их потпуно порушити.

Москва ће снажно тражити од Анкаре да размјењују обавјештајне податке и тражиће већу аутономију у заштити својих ствари и интереса.

Ипак ниједна од земаља није вољна да заустави економски и дипломатски напредак учињен у задњих годину.

И сада, када су турске снаге активне дубоко на подручју Сирије, Анкара мора, више него икада, одржати радни однос са Москвом.

Овај догађај ће ставити изазов пред недавно обновљене везе између Анкаре и Москве, али дипломатија ће се наставити.

Притисак на Русију расте због низа разлога.

У задњих неколико мјесеци забиљежен је пораст броја спријечених терористичких завјера и пријетњи у Русији.

Првог августа је Исламска држава позвала на нападе против Русије.

У новембру су руске специјалне јединице извеле неколико рација које указују на везу радикалних милитаната из Централне Азије и завјера против водећих руских градова. Руске снаге су 15. децембра разбиле групу која је наводно планирала нападе на различите мете у Москви.

Завјере вјероватно нису директно везане за атентат, али узевши све у обзир, оне јасно указују на растуће пријетње са којима се суочава Русија и њени грађани. Као одговор на то, тешко да ће Москва промијенити свој приступ према Сирији.

(Текст преузет са www.stratfor.com)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана