Посљедице суше

Маријана Миљић
Посљедице суше

Прву штету високих температура, које су претходних дана захватиле Републику Српску, најприје су осјетили пољопривредници широм Српске, који већ збрајају губитке и пребиру по спаљеним и угинулим биљкама.

Штета је већ огромна, кажу они који су десетине дана и литара зноја уложили да би ово љето, али и предстојећу јесен преживјели.

За отпатке и спарушене усјеве, милијарда марака штете, истичу. И већ се најављују нови, папрени цјеновници намирница. Губици и мањак хране опет ће бити надокнађени преко леђа потрошача.

Једно је сигурно, слиједи тешка година, не само за пољопривреднике, већ и за све становнике Српске, јер се, према већ опробаној ланчаној реакцији, може очекивати поскупљење воћа, поврћа, али и житарица, које ће за собом повући и нове, више цијене брашна и хљеба.

Ипак, хаварија на већини њива могла се избјећи, али тек је мали број ратара у Српској своје оранице опремио системима за наводњавање, за случајеве, оваквих, малеричних година.

Aко је вјеровати најавама, од идуће године дио пољопривредног обрадивог земљишта више неће бити у милости или немилости временских прилика. Наиме, кредитом од 23 милиона марака од Европске инвестиционе банке Влада ће платити изградњу система наводњавања.

До тада, тек мали број проницљивијих ратара, који су на вријеме осигуралти своје усјеве, неће збрајати губитке.

За власнике тек око пет одсто, од 250.000 хектара обрадивих површина у Српској, колико је осигурано, главобоље нема. Овакав вид заштите урода код нас још, нажалост, није заживио, а једини начин да смање губитке ратари у РС виде у владиним субвенцијама и подстицајима.

Може се очекивати да ће на јесен и зиму продавнице у Српској преплавити увезене намирнице, којима више нико не може да уђе у траг. Кромпир из Египта и месо из Aргентине замијениће домаће производе.

Да пољопривреда вапи за реформом, знају и голубови на грани, само се још није нашао онај ко­ ће засукати рукаве и пресјећи ланац нелегалног увоза, који ће људе едуковати свјетским модерним трендовима обраде земљишта, онај ко ће пољопривреду, у земљи која има идеалне услове за узгој готово свега што јој је потребно, уздићи на ниво који заслужује.

Суша и дани без кише тада би били тек небитна ствар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана