Посљедице суше

Драгана Орловић

Влада Републике Српске усвојила је јуче информацију о посљедицама суше у пољопривредној производњи у 2015. години у којој је наведено да ће, према тренутним процјенама, губици у аграру премашити 200 милиона марака.

Посебно су угрожена подручја са најинтензивнијом пољопривредом - Семберија, Посавина и Лијевче поље. Највише је страдао кукуруз, поврће на отвореном пољу и воћарска производња.

Временске (не)прилике негативно су утицале и на сточарску производњу. Свој данак посебно су узеле, како је истакнуто у поменутој информацији, у сектору  мљекарства, перадарства и свињарства.

Суша није једина недаћа која је ове године задесила пољопривреднике у Републици Српској.

На пољопривредним усјевима знатну штету причинило је и олујно невријеме и град који је захватио један број општина.

Укупна штета од града, према процјенама општинских комисија са терена, износи 14,64 милиона марака.

И док процјене штете у аграру доносе вртоглаве милионске губитке, домаћи пољопривредници на рубу пропасти чекају сламку спаса.

Не виде излаз из ове све више безизлазне ситуације.

Огорчено поручују да од разноразних процјена које обављају комисије немају никакве користи и да очекују помоћ.

Апелују да нема времена за чекање, сваким даном је све горе. Брзе и ефикасне мјере једина су нада за огроман број пољопривредника.

Произвођачима млијека је, како тврде, ако не и најгоре.

Њима и сада не може помоћи више нико, јер је штета у ратарству огромна и тешко да могу обезбиједити храну за стоку. Све више је очигледно - сточарству пријети незапамћена катастрофа.

А какве посљедице са собом носе сви ови губици, није тешко замислити. Више цијене воћа и поврћа и млијечних производа очигледан су слијед новонасталих проблема, који ће бити нови удар без премца на ионако опустошене буџете многих домаћинстава.

Рачуница је јасна. Послије суше и града стиже нова непогода - поплава проблема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана