Послије Свена Aлкалај

Свјетлана Тадић
Послије Свена Aлкалај

Када се напушта одређено руководеће радно мјесто већина људи воли за собом да остави организовану структуру запослених, сређену папирологију, добар преглед свог рада и што је најбитније добре односе са свима. Тако би то требало да је у нормалним државама, институцијама, међу нормалним људима.

То у Министарству иностраних послова БиХ није случај. Министар Свен Aлкалај не да није испоштовао ниједно од горепоменутих принципа, него их је увелико и прекршио. Министарство иностраних послова и запослени у њему, све и када су хтјели да раде како треба, нису то могли због општепознате самовоље министра. Кад је требало да буде ту, он је ходао по бијеломе свијету, када су га питали зашто је то тако, имао је оправдања. Та оправдања су, у највише случајева, била смијешна, али шта ћеш, министар је министар.

Осим што је трошио немилице буџетске паре, министар је зарад својих путовања умањио за 30 одсто средства за дипломатско-конзуларна представништва.

Уз подршку Странке за БиХ и Странке демократске акције Aлкалаја у Парламенту БиХ посланици нису успјели да смијене. То је њему била потпуна потврда да може да ради шта му се прохтије. Тако је одлучио и да упражњена мјеста у Министарству попуни на крају свог мандата.

Конкурс за пријем радника на 14 радних позиција у министарству затворен је још у јулу, али је Aлкалају требало три мјесеца да покрене процедуру пријема. Одувијек, од почетка његовог мандата у МИП-у је било упражњених мјеста, па је логично питање зашто се Aлкалај у техничком мандату одлучио да их попуни.

Одговор знају многи, пошто би по логици ствари ово министарство у сљедеће четири године требало да води српски или хрватски министар, Aлкалај је одлучио да им својим кадром, које ће равномјерно распоредити у све секторе, колико толико загорча рад. 'Aјде што прима раднике по конкурсу из јуна, већ што планира да распише и нови којим би, својим будућим поданицима, на располагање ставио још 35 радних мјеста.

Упућени кажу да Савјет министара може да обустави пријем радника у МИП до избора новог министра. Други додају да Aгенција за државну службу свесрдно подржава Aлкалајеву намјеру па је тако већ за 3. новембар заказала прве интервјуе за први контингент будућих радника.

Како ће бити, биће. Оно што ће послије Aлкалаја остати у МИП-у је стање какво ниједан министар не би волио да га затекне када дође. Aли и то ће се десити, и нови министар ће имати пуне руке посла, поготово са "алкалајевцима".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана