Послије пописа

Ведрана Кулага Симић

Први дани октобра 2013. године остаће записани на страницама историје која се буде писала о БиХ као дани када су међу људе поново изашли пописивачи. Кренули су они тако, након више од 20 година да пописују једног по једног становника ове земље.

Први послијератни попис у БиХ је завршен уз много проблема, недоумица, кршења процедура као и свакодневних покушаја Бошњака да спроведу до самог краја све своје планове за бројчану доминацију у БиХ.

Први прелиминарни резултати још чекају да буду објављени, а на свјетлост дана полако излазе први подаци који, као и попис, изазивају велику пажњу јавности, али и недоумице и чуђења.

Постојећи подаци о броју становника у Бањалуци, Бијељини, Приједору и Добоју показују да је изгледа, нажалост, у неким срединама кампања уродила плодом, у одређеној мјери.

Јер невјероватно је да у срединама у којима је природни прираштај на ниском нивоу, а одлазак људи на прилично високом, број становника буде веома висок. С друге стране, у срединама у којима је ситуација обрнута, број житеља је невјероватно мали. А ту очигледно нешто не штима.

Колико је муљаже било на терену током пописа становништва, домаћинстава и станова требало би да у идућем периоду покаже постпописна анкета, односно контролни попис који треба да почне за неколико дана на подручју цијеле БиХ.

Да ли ће он разоткрити јавну тајну о малверзацијама приликом пописа у БиХ, остаје да се види, али једно је сигурно. Показаће да многе ствари  нису биле онакве какве су требало да буду.

То показују већ и први подаци који се појављују у јавности, али остаје да се види како ће бити до краја. Јер они прави подаци о томе колико нас укупно има под овим поднебљем тек треба да буду објављени.

Многе ствари се више не могу поправити, али надајмо се да нисмо узалуд годинама чекали нешто за шта су дате десетине милиона марака, а од чега на крају крајева нећемо имати неке баш велике користи.

БиХ је чекала 22 године да пописивачи узму пописни материјал и крену од врата до врата у потрази за подацима који треба да у будућности буду једна од основних основа за стратегије развоја и програме. У првим данима октобра смо пописани, а сада смо на чекању поново. Нова година се полако ближи, а са њом и први прелиминарни резултати пописа становништва у БиХ. Надајмо се да ће година, ипак, добро почети.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана