Посланички закључци

Жељка Домазет

На прошлој сједница Представничког дома Парламента БиХ на којој се цијелог дана расправљало о поплавама, свака политичка странка и готово сваки посланик предложили су закључке и своје виђење најбољег и најефектнијег изласка из катастрофе.

Многи од тих закључака и "еурека рјешења" дебело су искоришћени за предизборну кампању, а људска трагедија за личну промоцију. Претресало се гдје је ко био, ко је посјетио угрожена подручја, ко је био на насипима, а ко у иностранству и све у свему они које је иоле потресла ова трагедија са разочарењем су констатовали да ова земља задуго неће кренути ка опоравку када о њој и судбини њених становника одлучују сви они који нас на овај или онај начин представљају.

Мноштво закључака у којима ни сами посланици нису успјели да се снађу прослијеђени су Савјету министара на просијавање да би извршна власт разлучила шта је од свега тога што је изашло из посланичких клупа могло да се реализује, а шта не. У мноштву свега што је закључивано и предлагано има свакако и закључака чијом би благовременом и ефикасном реализацијом ова невиђена катаклизма могла да се ублажи и угроженом и унесрећеном народу да се помогне. Међу њима су свакако они који предвиђају прекомпозицију буџетског новца који би се умјесто за безразложно трошење и често незаконито усмјеравање могао искористити у изградњу порушених кућа и покретање посрнуле и унакажене привреде.

С друге стране има и закључака који су неуставни, непроводиви и готово смијешни. Многи од посланика су ову људску муку искористили да би предложили формирање нових неуставних институција да би се у БиХ извршила додатна централизација и пренијеле надлежности. Чули су се приједлози за формирање јединственог јавног здравства, јединственог фонда солидарности и неких нових агенција и све то уз чињеницу да се у БиХ још увијек није детаљно претресло шта то поједине институције које већ постоје раде и да ли су оправдале своје постојање. Уз добру вољу и кресање беспотребног трошења новца, уз солидарност оних који годинама за нерад примају енормне плате и користе које какве бенефиције, овој земљи готово да не би била ни потребна међународна помоћ која јој већ од првог дана поплава свакодневно пристиже.

Без добре воље и без ваљаног надзора над донаторским средствима и комплетној помоћи која је намијењена настрадалом становништву  уз кажњавање свих оних који ће и овог пута људску несрећу искористити за лична богаћења, ова земља ће и ову несрећу искористити као и ону ратну за којекакво формирање истражних комисија које никада неће открити гдје су отишла хуманитарна и донаторска средства, а обичан свијет ће у својој муци сам тражити излаз и гледати како да преживи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана