Посланички паушал

Ведрана Кулага Симић

Како се најбоље може зарађивати, а ништа или скоро ништа не радити, показују парламентарци на нивоу БиХ. По ко зна који пут!

Апсолутни шампиони у региону по мјесечним примањима, а далеко мањим резултатима рада и прошле године су показали како се нижу цифре на платним изводима и како, са друге стране, нема пуно акције да би се ствари поставиле у реалне оквире у вријеме када економска криза удара са свих страна и не бира жртве.

Просјечна мјесечна примања посланика и делегата на нивоу БиХ достижу и баснословних 7.000 марака и то у вријеме када највећи дио становништва једва саставља крај са крајем и буди се са страхом да ће га на столу дочекати радна књижица.

За разлику од њих поносни власници бројних накнада могу да се похвале и паушалом од 713 КМ који им припада без обзира на то да ли су радили, одмарали или путовали.

Колико год се то чинило невјероватним ни ту, нажалост, није крај нелогичностима. Посланички паушал, наиме, није ни законски прецизно дефинисан, али кога брига за закон кад се узимају паре.

Народне трибуне не брине ни мишљење ревизора који им годинама скрећу пажњу на паушал, а што би уопште онда обазирали пажњу на невладине организације које такође упозоравају да се та накнада исплаћује како коме стигне за “обављање посланичке и делегатске дужности”. Тако пише у интерним правилима која омогућавају исплату скоро па просјечне плате на име паушала.

Да су парламентарци прави махери када је њихов џеп у питању показују годинама, јер под “обављањем посланичке и делегатске дужности” подразумијевају чак и годишњи одмор, па свој конто и за вријеме боравка на мору подебљају за 713 марака. И то редом сви - и професионалци и остали у парламентарним клупама и позиција и опозиција. И тако из мјесеца у мјесец годишње накупе пола милиона марака.

Знају неће народ црћи ни због тога, научио је да мирно чита и слуша о њиховим милионима и да сваке четири године поново заокружи њихова имена.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана