Посланичке преваре

Маријана Миљић Бјеловук
Посланичке преваре

Већина посланика Народне скупштине Републике Српске након годишњих одмора све снаге је усмјерила на изборну кампању. Искачу на сваком ћошку и медију. Нема гдје их нема. Активни су 24 сата дневно. Када би тако били и активни у републичком парламенту, можда би и овој земљи кренуло набоље, али од тога, да се не заваравамо, нема ништа.

Од половине јула нису сјели у посланичке клупе. И неће ни овај мјесец. Као разлог за то наводе праксу да не засједају у вријеме изборне кампање. А и како би? Немогуће их је окупити. Раштркали се на све стране, на сваки ћошак Републике Српске. Скоро половина их је ангажована под шаторима на митинзима, вуку грађане и за рукав само да за њих гласају на предстојећим локалним изборима.

Траже да им укажу повјерење, иако без имало сумње нико од њих неће ону столицу из републичког парламента замијенити за ону на локалу. Она у парламенту на нивоу Републике далеко је боље плаћена за разлику од оне у скупштинама општина за коју се добија, у поређењу са овом првом, симболична накнада. Најједноставније речено неће сићи са коња на магарца. Гледају само интерес своје партије. Да уберу гласове на фону своје препознатљивости те да се врате у салу највише законодавне власти у Српској да (не)раде.

Најкраће речено, ради се о превари и својеврсном понижењу бирача, грађана широм Српске. То им је допустио закон, који би свакако требало мијењати  јер овај садашњи зелено свјетло даје за то понижење. И то без имало сумње неће услиједити ускоро, јер се код нас закони ријетко и скоро никада не мијењају ако иду у корист грађана.

Неки од њих отворено кажу да су завршили на листама за предстојеће локалне изборе како би на основу њиховог имена странка освојила што више гласова. И то без имало противрјечности прихватају, јер њима су интереси странке испред интереса грађана. На крају сама партија ће, како наводе, одлучити гдје ће сједити, да ли на локалу или на Тргу јасеновачких жртава. То довољно говори о каквим личностима се ради.

Други наводе да су ангажовани цијели септембар у изборној кампањи јер то од њих траже грађани. Без имало сумње то мало ко од грађана тражи. Питање је да ли је ико и од њихових укућана то тражио, а камоли неко од бирача. Обична флоскула са којом се служе они којима су грађани дали повјерење да их заступају и представљају у републичком парламенту.

Дакле на дјелу је још једна свјесна обмана политичких актера, али боље од њих нисмо ни очекивали. И на ту превару грађани широм Српске ће по ко зна који пут насјести, јер ће сви они редом да се врате у републички парламент да убиру позамашну своту новца са леђа грађана Српске, а у локални парламент сјешће они којима грађани нису дали повјерење, односно нису за њих гласали

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана