Посланичке плате

Ведрана Кулага
Посланичке плате

Посланик у Парламенту БиХ са десет година радног стажа само по основу плате и паушала у овој години има мјесечна примања око 5.140 марака, што је 6,6 просјечних плата и чак 15,4 просјечне пензије у БиХ.

Примања посланика и делегата у Парламенту ФБиХ у 2010. су 3.226 марака, односно 4,1 просјечна плата или 9,4 пензије.

Истраживање које је урадио Центар за истраживања и студије (GEA) показало је да најнижа примања имају посланици у Народној скупштини Републике Српске и Вијећу народа Републике Српске, која износе 2.678 марака, тј. 3,7 просјечних плата или 8,4 пензије.

Ни плате осталих запослених у државним институцијама нису много мање.

С друге стране, многи становници БиХ о тим цифрама могу само да сањају. И да схвате колика је заправо привилегија бити у једној таквој државној институцији и одлучивати о важним питањима, примати добру плату, а истовремено повремено доћи за говорницу или можда никада? Јер, чињеница је да се неки од њих ниједном нису јавили за ријеч, нити су било шта предложили.

Са друге стране ћутања, налазе се расправе. И најбољем математичару било би тешко израчунати колико су неки посланици и делегати изгубили времена на "жестоке" и беспотребно дуге, да не кажемо фрустрирајуће расправе, које са дневним редом нису имале ама баш никакве везе.

Да бити посланик или делегат у БиХ уопште није лоше, показује и податак из истраживања GEA да висина посланичке плате у другим европским земљама, које су анализиране у извјештају, попут Норвешке, Њемачке, Словеније, Литваније, Белгије, па и у Европском парламенту, ни у једном случају не прелази износ од три просјечне плате. Тако је и у Србији и Хрватској.

Шта се онда дешава у БиХ? Овакав несразмјер између висине посланичких плата и животног стандарда грађана у БиХ указује на озбиљне проблеме и недостатке у функционисању постојећих модела утврђивања плата у домаћим парламентима. Нарочито у вријеме економске кризе, када би требало да се на свему штеди.

Наведене чињенице указују на потребу хитне реформе постојећих система утврђивања плата домаћих парламентараца. Посао им није лак, али сигурно је да није ни толико "тежак" да би се обрачунавао у хиљадама. Поготово онима који не раде свој посао како би требало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана