Посланици и делегати

Жељка Домазет
Посланици и делегати

Да су рецесија и економска криза прича за малу дјецу у коју више ни она не вјерују показују новчаници запослених у администрацији заједничких институција на нивоу БиХ.

Доказују то новчаници посланика које је народ бирао, као и новчаници оних који се бирају у Дом народа Парламента БиХ које у ову институцију партијским гласовима ухљебе ентитетски парламенти.

Посланици и делегати које бира народ или они које је народ изабрао, без обзира на то да ли радили или не, примају плату и троше паре пореских обвезника БиХ међу којима је највећи број оних који мјесецима не добијају своје минорне плате.

Томе се свакако додају и друге привилегије које износе више од пет милиона марака годишње, а спискају се на разне накнаде, путне трошкове, телефоне и друге издатке који закамуфлирани бирократским рјечником остају непознаница народу.

Томе ваља додати чињеницу да сви они који из прошлог сазива Парламента БиХ ново повјерење нису добили уживају у посланичким платама још годину. Такво право су одредили себи управо они које смо сви ми заокруживали на изборима и дали им повјерење да нас заступају и умјесто нас дижу руке за неке "важне" законе и одлуке.

Е управо у тим важним законима и одлукама, односно у раду и нераду и јесте проблем. Јер далеко од тога да посланици и делегати не треба да имају добре плате, јер обављају важан и одговоран посао. Aли проблем је у томе што су плаћени и када не раде и када не дижу руке. Тако ће добити и велику плату за двије (захваљујући странкама из ФБиХ) пропале сједнице.

Да иронија буде већа, сваки пут када се посланици окупе и у зграду Парламента дођу из својих база диљем БиХ из буџета исцури шест хиљада марака колико кошта једна парламентарна сједница без обзира на то да ли се на њој доносиле одлуке или не и без обзира на то да ли имала кворум па се одржала, или немала што није ријеткост, па се отказала за други пут. Представници РС узалуд су упозоравали на то да нема смисла одржавати сједнице ако се унапријед зна да на њима ништа неће бити договорено. Битно је изгледа да се троше паре.

Све дотле док се ова област не буде уредила законом и почели кажњавати по џепу сви они који не буду радили за народ који их је бирао (а зна се ко су они) БиХ ће назадовати, народ штрајковати и гладовати, а они које смо бирали уживати. A што и не би када им је добро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана