Поскупљења

Маријана Миљић
Поскупљења

Негативна изненађења која се односе на поскупљења хране у овој години дефинитивно нису мањкала и било их је, што би наш народ рекао и "за извоз", док су појефтињења, којих је ријетко и било, углавном била симболична и непримјетна.

Тако већина становника Српске у новембру није примијетила појефтињење појединих производа, које није ишло, па ни до скромних 30 одсто, док су поскупљења и те како била видљива, јер су прешла сваку границу и расла и до 100 одсто.

Проблеме због вртоглавог раста цијена у Српској има већина домаћинстава, а највеће главобоље високе цијене стварају незапосленима и пензионерима, који морају да расподијеле дневно од двије до три марке за храну. A шта купити за двије марке?

Катастрофалну ситуацију не ублажавају ни пекари, који због страха од пада зарада, упркос сталном појефтињењу пшенице, цијену векне хљеба држе на више од 1,20 КМ.

И тако се мјесецима кола ломе на оним најсиромашнијим слојевима становништва, који ћуте и трпе своју горку судбину, постављајући из дана у дан исто питање трговцу: Па, опет поскупјело? Зар није и прије неки дан?!

Осим пензионера муку муче и оне породице чији чланови раде у угоститељству, грађевинарству, прерађивачкој индустрији, трговини, јер се примања у овим областима крећу испод просјечне зараде у Српској, односно 810 марака, док је за намирнице у просјечној потрошачкој корпи потребно издвојити више од 1.300 марака.

Због непрестаног раста цијена, људи улазе у минус на својим рачунима, задужују се и покушавају бар на неки начин да обезбиједе себи и својој породици потребну храну. Задужења, минуси престављају им само додатну главобољу и муку, јер улазе из дубиозе у дубиозу, не знајући како сутра и на који начин да измире обавезе и дуговања.

Дефинитивно је да је мало оних срећника који се са проблемима раста цијена нису сусрели и који могу да приуште себи све што пожеле.

С обзиром на то да је ова година на самом измаку, ништа нам друго не преостаје него да почнемо да кујемо планове како да преживимо 2012.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана