Поскупљења

Марина Чигоја
Поскупљења

Силна прашина која се посљедњих дана дигла око најављених поскупљења већине основних животних намирница у Српској могла би да се почне спуштати, ако Влада РС одлучи да искористи оно што јој закон омогућава и спријечи неоправдана поскупљења и приче о новим поскупљењима којих су се сви ухватили као "пијан плота".

С обзиром на то да је Народна скупштина Републике Српске усвојила у новембру прошле године Закон о регулисању цијена, којим су предвиђени контрола и праћење цијена од надлежних органа на тржишту РС, те мјере непосредне контроле цијена у случају значајнијих поремећаја на тржишту, јасно је да Влада може да утиче на све оне који покушавају да неродну годину максимално искористе да би повећали своје приходе. И то треба да уради.

Не памти се када је у ово доба године на пијацама зелениш био толико скуп, а сасвим сигурно рекордер по висини цијене међу поврћем је парадајз, који се на највише продајних мјеста у Српској продаје за око три марке по килограму.

Због таквих цијена многе домаћице у Српској ове године одустаће од прављења зимнице. Јер, кажу, иако су и цијене готових производа папрено високе, када се све зброји, толико а можда и више кошта прављење домаће зимнице. Па чему онда вријеме и труд? С обзиром на то да нас брзином муње сустигне свако поскупљење у земљама у окружењу, треба очекивати да ће и најављена поскупљења меса, брашна, уља, кафе, сокова и алкохолних пића у Србији доћи и до нас.

Поскупљења најављују и мљекари, који кажу да би због недостатка овог производа на тржишту од јесени могло да дође до његовог поскупљења.

A како ће становници ове земље успјети да споје крај са крајем, с обзиром на то да ионако мале плате или падају или остају на истом нивоу, њима, наравно, није толико битно. Aли зато би требало да буде битно онима који воде Републику Српску и којима је остављена могућност да на то утичу. Зато треба похвалити изјаву министра трговине и туризма РС Предрага Глухаковића да су сва поскупљења животних намирница без основа, те да ће, ако се овај тренд настави, Влада интервенисати. Надамо се тако да ће неко коначно стати у крај онима који годинама зарађују и богате се на муци народа.

Ипак, ако је судити према тренутним цијенама, очекује нас заиста дуга и нимало јефтина зима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана