Поскупљења

Драгана Орловић

Посљедице мајских поплава још су и више него видљиве широм Републике Српске, а страх у многима пробуди и најмања кап кише.

 Велики број је оних који воде тешке битке за егзистенцију, чекају картице за обнову да колико-толико лакше наставе да поправљају шта се поправити може или купе најосновније што им је вода у неповрат однијела.

И док се са зебњом гледа у варљиво августовско небо, дешава се изгледа оно чега су се сви прибојавали - због слабог рода и скупог увоза цијене су почеле полако да "скачу".

Нема забуне око тога да су цијене воћа и поврћа ове године порасле и то дупло у односу на лани. Сада је, рецимо, и лимунада постала луксуз, јер је за килограм лимуна потребно издвојити невјероватних седам марака, а прошле године коштао је 3,5 марке. И парадајз је дупло скупљи, а шљиве су 50 одсто скупље него лани. Ништа боље није ни са осталим воћем и поврћем.

Ипак, оно што највише забрињава јесте чињеница да би већ на јесен веома лако могле да поскупе и основне животне намирнице. Временске непогоде уништиле су већину или цјелокупан овогодишњи род готово свих привредних култура, а оно што је остало, што је успјело да преживи катастрофу, није прошло без посљедица па је све само не квалитетно.

Засади житарица бесповратно су изгубљени, приноси воћа и поврћа преполовљени, а сточни фонд уништен. Ако томе додамо тврдње увозника да је и храна из увоза поскупјела  - даљи раст цијена је неминован.

Пољопривредници, воћари, повртлари и млинари нису нимало оптимистични када су у питању прогнозе о квалитету и цијенама на тржницама и у трговинама до краја ове године, те разочарано истичу да их је страх и помислити како ће, ионако осиромашени кућни буџети грађана, то све поднијети.

Тешко вријеме је пред нама, а опоравак од поплава ће споро тећи, због чега се мора на неки начин зауставити или у најмању руку ублажити раст цијена који је почео и који би могао да буде огроман, како многи најављују ових дана. Неоправдан скок цијена свакако се може и мора спријечити. Или нас све чека само лимун.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана