Поскупљења и гориво

Маријана Миљић Бјеловук

Становницима Српске, који кубуре и са ионако ниским платама, почетак овог мјесеца донио је нову борбу са поскупљењима.

По џепу су их ударили рачуни пумпаша који су у уторак истакли веће цјеновнике, који су образложили поскупљењем нафте на свјетском тржишту отприје неколико мјесеци.

Сигурно ће, како то код нас већ и иде, неко од превозника, дистрибутера, али и трговаца већ идућих дана грађане частити новим поскупљењима, јер ето за то имају основа. Тако је уосталом било и прије три мјесеца, крајем прошле године, када су цијене горива значајно повећане и то, како је објашњено, због поскупљења на свјетском тржишту, које је било најављено за почетак 2017. године. Тада је поскупио превоз и најављено је да ће значајно скупља бити и сјетва, а самим тим и намирнице.

Већина се увијек, нажалост, држи тог основа када је ријеч о поскупљењу, док, када је ситуација обрнута, тада за њих та ријеч не постоји.

И када иду са поскупљењем, оно је знатно више него што би требало да буде, док с друге стране, када је ријеч о појефтињењу, цијене спусте за фенинг-два, а у изузетно ријетким ситуацијама за пет фенинга.

Сасвим је јасно да пумпаши, трговци, превозници, али и сви остали у низу мудро ћуте и користе прилику слободног формирања цијена да се мајсторски обогате.

Грађанима очигледно није ништа друго остало, него да ето у разговору са комшијом, себи у браду, али и трговцу прозборе ону чувену и устаљену реченицу: Па, опет поскупјело. Докле више?

Због тога, ако нам већ на тржишту влада слободно формирање цијена на основу којег се већина богати, власти треба, ако ништа друго, бар да апелују на све у ланцу да прекину са својом праксом бахаћења. Далеко од тога да треба да пропадну због цијена којима не могу да покрију трошкове, али њихова зарада треба да буде реална.

У супротном, иако мислимо да не може бити горе, биће. Грађани који су доведени до просјачког штапа, ако се настави овај темпо са поскупљењима, по свему судећи, остаће и без њега.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана