Посебни свједоци

Дарко Момић

Позивате се на саслушање у својству свједока у предмету који се води пред овим тужилаштвом против више особа због основа сумње за почињење кривичног дјела “напад на уставни поредак” и других.

Ово се наводи у позиву који је Тужилаштво БиХ у петак упутило лидерима три опозиционе политичке партије из Републике Српске или прецизније шефовима ПДП-а Браниславу Бореновићу, ДНС-а Ненаду Нешићу и СПС-а Горану Селаку. Из позива се не види о чему конкретно Тужилаштво БиХ води истрагу, али је свима јасно да се ради о одлукама са посебне сједнице Народне скупштине РС одржане 10. децембра, са акцентом на закључке и информацију о преносу надлежности у области одбране и безбједности.

А да се тужилац Олег Чавка понаша по принципу “да се Власи не досјете”, види се из самог позива. Он је у позиву који је потписао нагласио да постоји основ сумње за почињење кривичног дјела “напад на уставни поредак и других”, не наводећи којих то других, а управо у томе лежи квака.

Наиме, члан 156. Кривичног закона БиХ под називом “Напад на уставни поредак” дословно гласи: “Ко употребом физичке силе или пријетњом употребе физичке силе покуша да промијени уставни поредак БиХ или да свргне њене највише институције, казниће се казном затвора најмање пет година.” Тиме се званичници Српске на индиректан начин и јако перфидно терете да “пријете употребом физичке силе”, чиме се практично оправдава писање медија из Сарајева и оптужбе бошњачких званичника да се Република Српска спрема за сукоб, иако то има везе са здравим разумом отприлике колико и аутори тих текстова и изјава - значи нимало. Кристално је јасно да нико од званичника из Српске, а поготово народних посланика који су заштићени имунитетом и који у складу с тим имају право да подигну руку за шта год желе, не може да буде гоњен за цитирано кривично дјело из члана 156. КЗ БиХ.

Зато је тужилац Чавка по горе наведеном принципу у позиву навео само то кривично дјело, а иза њега као овлаш додао “и других”, за која у ствари планира да терети званичнике Српске. А под тим “и других” крију се члан 161. под називом “Подривање војне и одбрамбене моћи” који каже “ко у намјери да умањи одбрамбену моћ БиХ омете или доведе у опасност њене војне или одбрамбене мјере, казниће се казном затвора најмање три године”, као и члан 162а, тј. “Противзаконито формирање војних снага”, који каже да “ко противно Закону о одбрани или Закону о служби у Оружаним снагама БиХ организује, обучава, опрема или мобилизује војну снагу на територији БиХ, казниће се казном затвора најмање пет година”.

Елем, можда је сада мало јасније зашто су опозиционари напустили посебну сједницу НСРС на којој су усвајани “спорни” закључци, као и зашто су њени лидери у Тужилаштво БиХ позвани само као свједоци. Као што је јасно да од онога што тамо кажу зависи да ли ће из статуса свједока прећи у ред осумњичених. Није свеједно!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана