“Посебни” принципи

Драгана Орловић

У цијелој Европи и свијету важи универзално правило да се пензије исплаћују према мјесту зараде или мјесту посљедњег осигурања.

Свуда, осим у ФБиХ. Код њих су очигледно другачији или боље рећи “посебни” принципи на снази,  због којих је Фонд за пензијско и инвалидско осигурање РС од 2005. до краја јула ове године претрпио финансијску штету од чак милијарду и 223,2 милиона марака.

Све то на име исплате корисника који су пензију до 1992. зарадили на простору садашње ФБиХ.

Није много уродио плодом ни вишегодишњи судски спор, јер је федерални завод почео преузимати своје кориснике тек у фебруару 2013. године. Од тада па до краја прошле године преузели су свега 299 корисника, што потврђује да се тај процес одвија споро.

И више него споро, а додатно су цијелу ситуацију отежале разне опструкције и компликоване процедуре, како би што мање тих корисника било враћено на исплату код Федералног завода.

Ипак, оно што посебно забрињава јесте податак да је предратних корисника који су право на пензију остварили на подручју садашње ФБиХ некада било 38.000, а данас их је преостало само 13.028.

Логично, јер је ријеч углавном о старијој генерацији.

На то су вјероватно и рачунали у Федералном заводу, па су одлучили да се добро потруде како би процес преузимања корисника трајао што дуже, не марећи при томе за чињеницу да су некада ти људи радили и уплаћивали порезе и доприносе на њиховој територији.

У овом случају није помогла много ни пресуда у Стразбуру у предмету “Шекеровић и Пашалић против БиХ”, од марта 2011. године, којом је наложено ФБиХ да отклони изворе дискриминације и промијени своје пензијско законодавство да омогући повратак на исплату код Федералног завода ПИО/МИО повратницима из Српске у ФБиХ. Није, јер у ФБиХ изгледа важе и “посебни” закони.

Због свега тога, Фонду ПИО РС изгледа не преостаје ништа друго већ да настави сваког мјесеца да издваја новац за преостале предратне кориснике како не би остали без својих пензија.

И нада да ће ово спорно питање које, поред правне, неспорно има и политичку димензију, бити ускоро ријешено у корист пензионера, који нису заслужили овакав третман из ФБиХ. +++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана