Посао из снова

Свјетлана Тадић
Посао из снова

Ко ради, не боји се глади. A ко ради у заједничким институцијама Босне и Херцеговине не боји се глади, а ни било чега другог.

Зашто? Па зато што просјечна плата запослених у бх. Парламенту, министарствима, институтима, дирекцијама и многим другим институцијама износи око 2.000 марака.

Како? Лијепо, јер већина њих сама себи одређује, а затим потврђује висину плате.

Зашто? Зато што нема адекватног закона да их спријечи у томе. A и зашто не, кад су у питању државне паре, односно паре пореских обвезника који док поплаћају све обавезе држави, често дођу у ситуацију да за њих не важи поменута народна изрека с почетка текста.

Само у првих шест мјесеци радницима у заједничким институцијама исплаћено је око 250 милиона марака на име плата и накнада. Они који су примали плате кажу ове године су мање него у исто вријеме прошле године. Aли, из извјештаја о извршењу буџета институција БиХ, види се да су се накнаде запосленима повећале за 8,9 одсто због исплаћивања регреса за годишњи одмор. Тако радници државних институција потроше на одмор из буџета БиХ 68,8 милиона марака, које су у већини случајева зарадили они који имају просјечну плату од 800 марака.

Иако се у Сарајеву изградио административни центар у који је планирано да се смјести већи број заједничких институција, и даље се плаћа закуп за поједине институције. За те намјене, за пола године потрошило се 13,6 милиона марака. И слаби математичари лако закључују да се за те паре могла направити још једна зграда у коју би се смјестили високоплаћени службеници државе БиХ.

Ревизори и чланови Комисије за финансије кажу да се поправила финансијска дисциплина у институцијама БиХ. Обични грађани се питају како ревизори могу контролисати гдје се тачно потроши више од 370 милиона КМ годишње, међу 10.000 радника, какав је случај у Министарству одбране БиХ.

Према плану, исти износ, а можда и већи планира се потрошити и у другој половини ове године на плате и накнаде државних службеника. Зна се, за запослене у институцијама БиХ "нема зиме", а за остале, како се ко снађе.

Док се једном не смркне, другом не сване!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана