ПОС терминал уводи ред

Анита Јанковић Речевић
ПОС терминал уводи ред

ПОС терминал, уређај на којем се врши плаћање робе или услуга платном картицом на брз и једноставан начин у Републици Српској добија и једну нову улогу.

Имаће задатак да момцима у плавом помогне да заведу ред у саобраћају, што се годинама уназад чини као немогућа мисија.

Путевима у нашој земљи свакодневно крстари немали број потенцијалних убица и самоубица којима је омиљена игра она са судбином. 

Да је тако најбоље се види по новинским ступцима који су препуни црних вијести чији су главни актери управо бахати возачи који сију смрт усљед драматичних престизања, улијетања у маказе камионима, пребрзе вожње која доводи до језивих превртања аутомобила. 

Осим што угрожавају свој живот,  озбиљна су пријетња и другим учесницима у саобраћају, од пјешака, бициклиста, мотоциклиста, возача тротинета па до свих осталих који сједе за управљачем моторних возила било које врсте. 

Колико је ситуација лоша видљиво је из црне статистике чији су подаци неумољиви. Само у прошлој години у БиХ је животе у саобраћајним несрећама изгубило 255 особа, од чега у Српској њих 107, док је теже повријеђено више од 600 грађана наше Републике. 

Статистика је неумољива и када је ријеч о саобраћајним несрећама којих је прошле године на подручју Републике било више од 10.600, а годину раније око 9.900. 

Да ствар буде гора међу починиоцима саобраћајних прекршаја море је оних којима је непоштивање прописа прешло у навику. Знатна већина њих годинама избјегава плаћање казни. Ријеч је, по свему судећи, о добрим познаваоцима „рупа” у закону будући да дужи период избјегавају санкције. Све то за посљедицу има милионска дуговања која су накалемили вишеструки повратници у чињењу саобраћајних прекршаја. 

Свјесни проблема и пријетње по саобраћајну безбједност надлежни свако мало посежу за новим мјерама које за циљ имају да одврате возаче од кршења прописа.    

Тако је Министарство унутрашњих послова РС дошло на идеју да уз пендрек, лисице и пиштољ саобраћајни полицајци у Српској убудуће на терен носе и ПОС терминале. Исти ће им послужити да од возача које затекну у вршењу прекршаја наплате казну на лицу мјеста и то платном картицом. Нови начин наплате казни и те како ће добро доћи за „лов” бахатих возача са страним таблама који су до сада пречесто измицали канџама закона. 

А колико су пријетња у саобраћају најбоље показује податак да је у љетним мјесецима, када је највише странаца на нашим путевима, и у Српској и ФБиХ најгори биланс црне статистике посматрано на годишњем нивоу.  

Осим што ће ПОС терминал поспијешити наплату казни и пуњење буџета, стручњаци очекују да ће колико-толико повећати безбједност у саобраћају, што нам је свима више него неопходно.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана