Поруке мира и разумијевања

Ведрана Кулага
Поруке мира и разумијевања

Представници политичког врха Републике Српске, Хрватске и БиХ упутили су јуче са спомен-обиљежја невиним жртвама у Сијековцу и Приједору поруку мира и разумијевања за све људе у региону, а посјета Иве Јосиповића једна је од првих прекретница за побољшање регионалне сарадње и повећање дијалога народа на Балкану.

Јуче је одана пошта невиним жртвама и упућена порука мира, љубави и разумијевања не само становницима у БиХ него и цијелом свијету. Она је јединствена и гласи "овакви злочини не смију се и неће поновити".

Први пут хрватски предсједник положио је вијенац на спомен-обиљежје страдалим Србима у протеклом рату и подијелио мишљење осталих чланова делегација које су се јуче нашле испред плоче пострадалих, с поруком да је потребно извести пред лице правде све оне који су починили злочине.

Правду очекују дјеца која оплакују гробове својих очева, супруге и мајке које јецају за својим мужевима и синовима. И послије толико времена Сијековац и даље плаче и моли Бога да казна стигне све оне који су 1992. године починили први масовни злочин над Србима у посљедњем рату.

Тужно поглавље у историји српског народа остаће мјесто по имену Сијековац, гдје су страдали недужни људи, међу којима је било и малољетне дјеце.

Сузе и јецај преживјелих све говоре. Слике сузних очију и дрхтавих руку не бришу се лако и не дају да се злочин заборави, а много је мјеста која оплакују припадници свих вјера у БиХ.

Јосиповићева посјета Српској отвара нове путеве у односима између РС и Хрватске, који воде у неко ново доба у које се шаље порука мира и културе дијалога међу народима.

Кривци се морају извести пред лице правде, а представници три народа јуче су у свијет послали снажну порука да је то жеља и водиља за којом ће ићи.

Спомен-обиљежја су мјеста за сјећање на оне који више нису међу живима и који су невини пострадали за вријеме рата у БиХ. Посјета неће измамити осмијех на лицу уплакане мајке, нити умирити њено срце и тијело, који дрхте за правдом. Зато је потребно да се они који су починили злочине изведу пред лице правде, гдје треба да чују казну за своја недјела, јер само је правда та која може донијети мир, она је та која се чека док се са спомен-обиљежја изговара молитва за покој душа пострадалих.

A сви они који су јуче обилазили стратишта пострадалих у рату оставили су чврст доказ и увјерење да ће порука мира из дана у дан јачати и да ће обезбиједити суживот, мир и стабилност међу народима у БиХ, како би се отворили нови видови сарадње и унаприједили заједнички односи на пољу економије, политике и, најважније, живота и разумијевања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана