Поруке Хилари Клинтон

Сандра Милетић
Поруке Хилари Клинтон

СAД желе договор, стабилност и дијалог изабраних лидера у БиХ, суштина је поруке коју је у уторак у Сарајеву упутила амерички државни секретар Хилари Клинтон.

- Преносим вам поруку СAД да смо уз вас, али ви сте ти који треба да доносите тешке одлуке. Будућност БиХ лежи у интегрисаној и демократској Европи. Желимо да видимо БиХ чврсто у ЕУ и NATO-у. За то ће бити потребан напоран рад и одговорно вођство, као и спремност на компромисе и одлучност да се спроведу тешке реформе - казала је Клинтонова.

Истакла је неопходност уставних промјена, "које се не могу наметнути споља већ треба да буду договор домаћих лидера, ради стварања ефикасније државе".

И то је то. Није било пријетњи, уцјењивања или наметања "готових пакета", већ је Клинтонова само изнијела прилично умјерене ставове СAД.

Клинтонова је потврдила да је за БиХ једино рјешење домаћи дијалог, а никако наметање рјешења са стране, са чиме ће се сложити сви који желе добро овој земљи, било да је ријеч о онима који у њој живе или о странцима. A о томе да проблеми треба да се ријеше само домаћим дијалогом и да нико са стране не може да зна шта је најбоље за нас од нас самих, представници Републике Српске одавно говоре.

За неке је обраћање Клинтонове било изненађење, за неке очекивано, али у сваком случају није се десило оно што су појединци, а прије свега бошњачке странке прижељкивали: Клинтонова није донијела "пакет" промјена који би одговарао само једној страни, није запријетила Републици Српској, ни Милораду Додику нити их је прогласила дежурним кривцима.

Многи су уочи њене посјете најављивали да ће Клинтонова током своје посјете запријетити санкцијама "непослушним" политичарима, па и земљи у цјелини (чак и да ће запријетити тиме да БиХ неће бити укинуте визе ако ускоро не направи помак). Ништа од тога није се догодило.

Разочарала је тако Клинтонова својом готово протоколарном посјетом оне (у ФБиХ, наравно) који су прижељкивали да донесе готова рјешења за све проблеме и да на неки начин казни Републику Српску и њене лидере.

Умјесто тога рекла је да треба да се продуби мир међу сусједима и да се створе услови за дугорочни политички, економски и друштвени напредак. A то можемо да постигнемо једино сами уз договор. A воље за договор мора бити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана