Порука Србима

Мирослав Филиповић
Порука Србима

Информација из МУП-а Кантона Сарајево да вандали, који су у ноћи између 8. и 9. јануара у сарајевском насељу Пофалићи каменовали храм Светог преображења Господњег још нису ухапшени, очекивана је баш као што су извјесна и готово свакодневна скрнављења православних светиња и пријетње свештенству и Србима у Федерацији БиХ.

Према већ устаљеној пракси, напади на православне цркве у ФБиХ учестали су у вријеме божићних празника, али скрнављења православних гробаља, пријетеће поруке и графити мржње упућени Србима поражавајућа су и застрашујућа стварност овог ентитета.

Црква у Пофалићима нападана је више од 20 пута у посљедњих седам година. Каменована је и прошле године на Божић када је из ње свештенство слало поруке мира, љубави, међусобног уважавања и наде...

Љетос су хулигани пуцали и на православну цркву у сарајевском насељу Рељево, што је био пети напад на тај храм за годину.

Сјетимо се и каменовања цркве у Грачаници, злостављања владике Хризостома, скрнављења православног гробља у Сарајеву, претучених свештеника Митрополије дабробосанске...

Стиче се утисак да су напади на српске светиње у Сарајеву и ФБиХ постали "нормални" у овом ентитету, па чак и друштвено прихватљиви и пожељни, јер их нико од федералних званичника не осуђује, нико не хапси ни хулигане, а и зашто би, јер ријеч је о нападу на српске светиње и Србе којима ту није мјесто и које зато треба отјерати.

У јануару 2002. године митрополит дабробосански Николај је писао надлежним институцијама у земљи да су Срби у ФБиХ, посебно у Сарајеву, угрожени, да су грађани трећег реда и да су приморани да се иселе из овог "мултиетничког и мултиконфесионалног" града. Жалосно је да његове ријечи љубави и мира нико у Сарајеву не чује, нити уопште жели да чује, или барем да их покуша разумјети. Јер, и у јануару 2010. године каменована је црква у Пофалићима.

Можда ће сарајевска полиција једног дана и открити овог вандала, али ту неће бити ријешен овај проблем. Јер, како "ухапсити" његову мржњу према Србима, његову духовну биједу, неморал и непросвећеност. Још трагичније је што многи у ФБиХ оправдавају његово "дјело" и мисле баш као и он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана