Порука дијаспори

Анита Јанковић-Речевић

Грађанима из дијаспоре врата, односно границе Републике Српске и БиХ увијек су широм биле отворене. На наше људе који су трбухом за крухом отишли у иностранство матица је одувијек гледала као на најискреније пријатеље, на које може рачунати у тешким тренуцима. Деценијама упумпавају милијарде марака у домовину да би ојачали домаћи економију и олакшали живот родбини и пријатељима. Истина је да нам њихов новац треба и сада, али нам далеко више треба разумијевање, односно да схвате да у порукама “дијаспоро, не долази” нема ништа лоше.

Република Српска, за многе мала и небитна земља, већ пет седмица као права лавица бори се да заустави ширење вируса корона и на запрепашћење многих одлично јој иде на том путу. Међутим, у тој борби треба јој јак савезник, а то је и овај пут, као много пута до сада дијаспора која је несебично пружала помоћ овој земљи и њеним грађанима. Подршка која нам сада треба је да сви они који се у овом тренутку налазе у иностранству остану тамо гдје су.

Тако ће највише помоћи својој отаџбини да се избори са сићушним, али разорним демоном 21. вијека. Смањење ризика од ширења епидемије је највећа могућа помоћ која нам у овом моменту треба.

Свјесни смо да је највећи хришћански празник Васкрс, а десетак дана након тога и 1. мај вријеме када у земљу стигне на хиљаде људи из дијаспоре да би вјерски и празник рада провели са својим ближњима. Упркос томе што смо познати као веома гостољубив и срдачан народ, којем су загрљаји, пољупци и руковање дио свакодневице, те обичаје овог прољећа морамо заборавити, ако желимо остати здрави. Јасно је да људи из дијаспоре имају жељу и потребу да бар у вријеме празника буду на својим огњиштима, али морају знати да им чак и ако спакују кофере и упуте се према граници РС и БиХ, на путу ка њиховим домовима као препрека стоје шаторски карантини на границама.

Надлежни су одлучили да свако ко ових дана улази у земљу мора у карантин, да би била избјегнута и најмања могућност да “слободно” шетају земљом и разносе вирус. Нико не мисли да су сви они који долазе из иностранства заражени и не гледамо на њих као на највеће непријатеље, али морамо бити опрезни и због себе и због њих. Гдје год да се налазе у празничним данима, који слиједе, биће им боље него да их проведу у шаторима.

Колико год да звучи грубо, из најбоље намјере свима њима поручујемо да у овим тешким временима не крећу ка Републици Српској, јер ће само тако помоћи да се из канџи смртоносног вируса сви заједно извучемо као побједници. Ако сада покажемо гвоздену дисциплину и у данима који слиједе, а који су према оцјени епидемиолога кључни у овој борби, дистанцирамо се од оних које волимо, сачуваћемо и себе и њих за неке будуће дане, у којима ће бити времена за дружење и славље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана