Пореска управа

Маријана Миљић Бјеловук

Порески обвезници у Српској, изгледа, немају ни слуха нити разумијевања за измирење својих обавеза, а доказ томе су сигурно милиони марака који нису уплаћени онима којима и припадају.

Каква је стварна слика измирења, или боље речено неизмирења обавеза по основу одобреног репрограма објелоданили су ревизори у извјештају о финансијском пословању Пореске управе Републике Српске у прошлој години.

A у извјештају има шта да се види - ненаплаћене обавезе пореских обвезника у РС по основу репрограма у прошлој години износе чак 14,29 милиона марака!

Ни ту свему није крај, јер већ идући редови извјештаја показују да постоје и обвезници који имају и до 39 неплаћених рата!

У Пореској управи РС треба да се запитају да ли уопште има смисла одобравати и давати обвезницима другу, трећу или ко зна коју шансу по реду да измире обавезе које би иначе требали да испуњавају на вријеме и без било чије ургенције.

Рад ревизора у Пореској управи изнио је на свјетло дана чињеницу да су порески обвезници неодговорни у измирењу својих обавеза, чиме директно оштећују своје раднике за које очигледно нимало не маре, као ни за надлежне који су им одобрили и дали нову шансу да измире обавезе које им закон налаже.

Очигледно је да у постојећем систему наплате обавеза и репрограма дугова постоји проблем. Или Пореска управа нема снаге ни воље да се озбиљније позабави тиме, или чека да неко други уради њихов посао.

Да их овакво стање није нимало забринуло показује третман радника, за које нису нимало штедјели.

На путовања и смјештај запослених лани је потрошено  164.131 КМ, што је у односу на ребаланс буџета више за 42 одсто.

Већина радника у данашње вријеме није награђена за свој прековремени рад, превоз, новчану помоћ и то им је недосањани сан. Међутим, то није случај са запосленима у ПУРС јер је лани 223.241 марка потрошено на превоз запослених на посао и са посла, отпремнине 52.466 КМ, а новчану помоћ 40.933 КМ.

Порески обвезници у Српској треба да постану одговорни и да на вријеме почну да измирују своје обавезе Пореској управи РС, док с друге стране ова институција треба да умањи трошкове тамо гдје се може, а сигурно је да постоје многе ставке на којима се то може направити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана