Пореска (не)дисциплина

Жељка Кокот

Чини се да плаћање пореза појединим фирмама у БиХ није јача страна јер из године у годину гомилају дугове без имало бриге и срама. Садашња листа дужника који Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ дугују износе веће од 25.000 КМ на име ПДВ-а броји више од 4.000 фирми.

Занимљиво је да се на челу ове неславне чете налазе углавном исте фирме које су "красиле" прву листу која је објављена почетком 2014. године.  Да је ријеч о проблему који све више узима маха говори и податак да су највећи дужници ПДВ-а за 30 мјесеци повећали укупна дуговања за готово 17 милиона КМ, односно са 61,25 на 78,14 милиона марака.

Убједљиво највећи дуг по овом основу од 16,24 милиона КМ има предузеће "Грас" из Сарајева, а прати га лакташка фирма МБ-Кекеровић чији се дуг према УИО БиХ попео на вртоглавих 10,63 милиона. Неславни двојац слиједе Републичка дирекција за робне резерве, "Ђуша" Фојница, "Масс" Бијељина, "Елипса" Посушје и "Осмекс" из Сарајева, а готово сви они су у претходном периоду повећали дугове.

Челници УИО БиХ покушавају на све начине наплатити дуговања. Једна од најчешћих метода коју користе јесте пљенидба имовине, па је тако прије петнаестак дана највећем дужнику је одузето 12 трамваја.

Ипак, овај метод за сада и није дао задовољавајуће резултате јер УИО БиХ има велики проблем са продајом одузете робе на лицитацијама која углавном труне у складиштима. Продаја вриједносних папира који се налазе у портфељима фирми дужника је новији начин наплате дуговања, али и уновчавање одузетих хартија од вриједности тече споро јер је финансијско тржиште БиХ прилично замрло. У УИО БиХ су наду полагали и у јавно објављивање листе дужника, али њих очигледно није много забринула чињеница да ће се њихово име наћи на челу "листе срама" па су наставили гомилати дугове. Објављивање имена великих дужника је очигледно много више забринуло оне који УИО БиХ дугују износе до 25.000 КМ, јер су они похрлили плаћати обавезе како би избјегли појављивање на том списку.

Тешко је вјеровати да ће у скорије вријеме УИО БиХ инкасирати 350 милиона КМ, колико износе дуговања по основу ПДВ-а, јер велики број предузетника нема развијену пословну свијест док уједно правна држава практично да и не постоји. Много је вјероватније да ће дужници наставити по старом све док им инспектори не одузму и саму фирму. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана