Поправни испит

Ведрана Кулага Симић

БиХ махом заузима зачеље на регионалним и европским листама када је ријеч о напретку и обиму права у одређеним областима, али то није случај када се ради о броју запослених у администрацији.

Само на нивоу БиХ похрањено је око 22.000 радних књижица, а добар дио се односи на разне руководиоце и државне службенике међу којима предњаче савјетници и сарадници за све и свашта, чији рад сваких пола године стиже под лупу надређених.

Посљедњи тест знања и вјештина службеника на нивоу БиХ показао је да су они задовољили критеријуме и добили јаку “тројку” која, ипак, значи да су веома успјешни на својим радним мјестима. Барем онај дио који је на дан испита био на послу, а чињеница је да их је неколико стотина пропустило провјеру из одређених разлога.

Неки од њих су били на боловању, дио још није довољно дуго у служби да би био оцијењен, а с друге стране, чак 14 институција на нивоу БиХ се није удостојило нити да провјери радне способности и вјештине оних чији рад плаћају порески обвезници у овој земљи.

Иако у Агенцији за државну службу БиХ кажу да је у посљедњем циклусу више институција поступило према прописима, оцијенило рад оних који су у њима запослени и те податке доставило на адресу, за неповјеровати је то што нема санкција за оне који ни послије ургенција нису испунили свој задатак. И то је сасвим довољна и више него реална слика онога што се и како се дешава у БиХ.

Мањак одговорности и гледање кроз прсте су кључни разлози због чега смо овдје гдје смо, а ако се томе дода стална политичка тензија, сувишно је даље објашњавати зашто је напредак слабо или готово никако видљив.

Свака земља треба јаку и способну администрацију која може да изнесе све потешкоће и изазове који се појављују у раду. Нико не каже да у БиХ нема стручњака и да у администрацији нема људи који знају да раде послове на које су распоређени, али је исто тако још већа чињеница да постоји доста оних који појма немају шта треба да раде јер су ту дошли преко других веза, а не на основу знања и вјештина.

И зато се с правом можемо запитати колико је заправо посљедња просјечна оцјена од 3,62 реална и колико стварно одсликава способности људи у министарствима, агенцијама, канцеларијама и другим институцијама на нивоу БиХ, а ситуација је слична и када је ријеч о осталим нивоима власти. Недостатак одговорности и изостанак санкција за кристално јасно кршење закона и прописа су кључни проблеми на које су још давно указали и сами ревизори, описујући то домино ефектом - односно размишљањем да ако онај први није кажњен, неће бити ни други, трећи...

Неке ствари у овој земљи треба да буду промијењене из коријена. На одговорна мјеста треба да дођу стручњаци, а не они политички подобни, а одговорност мора да буде на далеко вишем нивоу ако желимо напредак у било којем правцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана