Поправке

Ведрана Кулага Симић

Многе ствари у БиХ не иду у правом смјеру, а дуг је низ оних које треба мијењати из коријена.

Институције на нивоу БиХ годинама су у жижи јавности, јер за њихово функционисање и плате запослених одлазе стотине милиона марака, а многи рачуни нису "чисти".

Иако ревизија сваке године има шта да каже за њихов рад, прије свега, када је у питању трошење новца пореских обвезника у овој земљи, поједини руководиоци агенција, дирекција, као и разних канцеларија, министарстава и други не маре много за њихове позиве да се врате на прави пут и раде по правилима.

Какво је стање на нивоу БиХ довољно говори податак да је новац за поједине ствари узиман из касе, а да за то није било упоришта. То је забиљежено код трошења новца за обнову и одржавање зграда у којима су институције БиХ.

У тим зидовима у посљедњих пет година завршило је више од 12 милиона марака иако за то нема планова и пројекција. Та чињеница, изгледа, многима није представљала проблем нити се ико сјетио да покуша доћи до усаглашеног става како би та пракса била прекинута. Тај проблем није од јуче иако се већина понаша као да јесте. До њих не допиру апели и препоруке ревизије које су током тих пет година биле исте.

Чини се да су појединци на нивоу БиХ једном руком гурали под тепих препоруке ревизије, а другом узимали новац из касе за којекакве поправке, не полажући рачуне никоме.

Разлог је једноставан - нема одговорности за многе грешке у корацима које по навици праве многи у институцијама БиХ, а то би требало да буде прва ставка у правилнику понашања на зиду сваке агенције, дирекције, канцеларије, института и свих осталих које су створене на заједничком нивоу.

Све док неко не буде кажњен због нерационалног трошења новца ништа неће бити другачије. Многима је прогледано до сада кроз прсте, али та пракса мора бити прекинута ако се жели транспарентност и одговорно понашање оних којима је у руке дата власт.

Свака институција и сви они коју су у њима ухљебљени или су ту запослени због знања и способности морају показати да зрелост за обављање тих послова, а не да позицију доказују у такмичењу игнорисања закона и обавеза. Морају доказати да су спремни да играју по правилима која постоје, али и да усвоје она која недостају прије него што завуку руку у касу.

Поправке система су неопходне прије сваке друге поправке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана