Поплаве

Марина Чигоја
Поплаве

Незапамћене поплаве које су протеклих дана задесиле Републику Српску у појединим општинама оставиле су праву пустош. Бујице су угрозиле више од 10.000 становника, а близу 5.000 људи евакуисано из њихових домова.

Поплаве какве се на овим просторима не памте, највише су погодиле општине Бијељина, Ново Горажде, Фочу, Требиње и Билећу. Ипак, најалармантније стање било је у Бијељини у којој је још око 1.500 кућа под водом. Потпуно је уништено више десетина кућа у Новом Горажду, а насеље Језерине у Билећи које је константно изложено подземним водама, биће исељено. Укратко: права катастрофа!

Поред огромне штете на стамбеним објектима, у неколико општина су страдале и читаве сточне фарме. Иако још нема званичне процјене, претпоставља се да ће за санацију кућа, путева, мостова и надокнаду штете фармерима бити потребно вртоглавих пола милијарде марака.

Угроженом становништву данима се чамцима достављају храна и лијекови, а они који су били приморани да напусте своје куће, смјештени су у касарнама и школама.

Влада РС је протеклих дана брзо реаговала, те најугроженијим општинама одобравала интервентна средства за набавку намирница и хигијенских средстава. Тако је и јуче на сједници Владе РС одобрено 4,2 милиона марака додатне помоћи за угрожене општине и становништво.

Међутим, овај износ иако добродошао, сасвим сигурно неће бити довољан за надокнаду штете коју су проузроковале посљедње, четврте по реду поплаве у Републици Српској ове године. Тјеши то што су се акцији помоћи угроженом становништву одазвале бројне институције и појединци.

Можда је ово прави тренутак да се покаже колико смо заиста солидарни и спремни да помогнемо онима који су у невољи. С обзиром на то да иду хладнији дани, људима у поплављеним подручјима потребна је хитна помоћ. Можда је ово прави испит за све нас, испит који би требало сви да положимо и помогнемо људима који сада пролазе кроз тешке тренутке.

Осим тога, да се иста слика у Републици Српској не би поновила на прољеће потребно је озбиљно приступити овом проблему и наћи дугорочно рјешење које ће свакако бити јефтиније него неколико пута годишње санирање штете изазване поплавама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана