Поплаве

Ма­ри­на Чигоја

Још се сви сјећамо прошлогодишњих поплава које су задесиле Српску и ФБиХ, однијеле бројне људске животе те нанијеле огромну материјалну штету од које се велики број домаћинстава још није опоравио.

Многи су тада говорили да такве поплаве на овим просторима нису забиљежене и да се на њих једноставно није могло утицати. Можда се поплаве нису могле спријечити, али нема сумње да је штета, која је у мају и августу прошле године проузрокована, а која се процјењује на 1,9 милијарди КМ, могла бити далеко мања. У прилог томе говори и извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора РС, која је утврдила бројне пропусте у систему одбране од поплава у Српске.

Не само да немамо новац који је потребно уложити у превенцију поплава, него немамо ни законских и подзаконских аката који би то омогућили. Овај извјештај је показао потпуну безидејност, али и немарност надлежних о овом питању. Нема планова, нема мјера, нема новца, нема координације међу одговорним институцијама... Колико се проблему одбране од поплава неозбиљно приступало показује и податак да се ни новац прикупљен од посебних водних накнада не усмјерава у потпуности у сектор вода.

Тек су прошлогодишње поплаве утицале на надлежне да коначно посвете пажњу овом изузетно важном питању, али се и то радило без адекватног плана, анализе, напречац.

Власти и надлежне институције у РС морале би што прије да засучу рукаве и далеко већу пажњу посвете овом питању, јер су подаци, које је ревизија изнијела на свјетлост дана, веома забрињавајући. Вјерујем да би штета коју смо имали 2010, а посебно прошле године, била далеко мања да је барем дио мјера на које су ревизори указали био урађен. Да је само дио новца који смо дали и који још дајемо за обнову након прошлогодишњих поплава био уложен у превенцију, сигурно је да би штета била мања и не бисмо морали по бијелом свијету да молимо за помоћ.

Имајући у виду све пропусте на које су ревизори указали призори из БиХ, који су прошле године обишли свијет, нису никакво изненађење. Надам се да ће власти коначно почети да раде на побољшању система одбране и да грађани неће са страхом дочекивати сваку нову кишу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана