Поплаве и бујица

Свјетлана Шурлан

Поплаве, бујице, клизишта, срушене и уништене куће, оштећени аутомобили, упропашћена инфраструктура, хаос, туга и бијес задесили су по други пут ове године становништво у градовима широм Српске и Федерације.

Већина оштећених домаћинстава још није успјела да се опорави од мајских поплава, а стигле су нове, у многим случајевима разорније од прошлих.

Како се претходна два дана повећавала количина падавина, тако се губила нада становника да ће их посљедице киша заобићи. Иако су овај пут поплаве спремније дочекане, изненадили су бујични потоци који су у налету рушили све пред собом.

Показало се да овај пут нису попустили насипи већих ријека, бар у већини случајева, него су заказали сливници, одводи и канали који су били загушени, неочишћени, једноставно неупотребљиви, као и неочишћена корита мањих ријека и потока. Послије мајских поплава очигледно је да нико није процијенио да се морају чистити и задесила нас је нова несрећа.

Процедуре и прописи зауставили коришћење средстава прикупљених за унесрећене у мају, а у међувремену имамо и унесрећене у августу.

За БиХ је на међународној донаторској конференцији, која је одржана у Бриселу 16. јула, донирано 139,77 милиона евра за пројекте заштите од поплава, управљање отпадом, водовод и канализацију, системе за пречишћавање водом, пољопривреду, деминирање... Све што је требало је да имамо спремне, или да бар израђујемо пројекте за ове намјене како бисмо трошили новац. Али показали смо се неспособним и за то.

Поред тога, обезбијеђени су и кредити од 670,7 милиона евра, а гдје су општине, градови, кантонални, републички, федерални и државни ново са приједлозима пројеката који би требало да се кредитирају?

Донацијама у РС је скупљено 6,12 милиона КМ, у ФБиХ 4,42 милиона КМ, а на рачуну Министарства финансија и трезора БиХ стоји 3,03 милиона КМ.

Дио пара је само посредством платних картица отишао грађанима Српске као приоритетна помоћ за санирање стамбених објеката.

Остало ништа, насипи, путеви, мостови, потпорни зидови, одводи, доводи, корита ријека и потока чекају пројекте и санацију... Ако се убрзо на овом питању ништа не уради, велика је могућност да унесрећене опет имамо у октобру, новембру... Јер природа не чека пројекат, донацију, кредит.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана