Поплава у Парламенту

Ведрана Кулага Симић

Мај 2014. године остаће упамћен у историји ових крајева по до тада незапамћеним поплавама, по воденој бујици која је носила све пред собом и у том налету скоро 950.000 становника широм РС и ФБиХ "иселила" из њихових домова.

Изгубљени су животи, причињена енормна материјална штета, а први прелиминарни резултати показују да је девастирано око 100.000 стамбених објеката, више од 230 школа и здравствених установа.

Многим људима и даље су за почетак потребни храна, лијекови, хемикалије и опрема за дезинфекцију… Касније им је потребно све остало.

То су све, и још више јуче чули парламентарци на нивоу БиХ и из "прве руке". Од предсједавајућег Савјета министара Вјекослава Беванде, који је уз то поновио и нагласио да још све није завршено.

Ипак, након што су чули извјештај о посљедицама катастрофалних поплава, сједница се претворила у полигон за размјену политичких несугласица и плитких политичких препуцавања у сусрет овогодишњим изборима.

Тако се на сједници, која је, узгред речено, заказана данима након што се десила катастрофа, могло чути углавном ко је крив, ко је прав, ко није учинио ово или оно, ко је ишао на терен а ко није... Далеко од тога да није битно утврдити да ли је или није било пропуста, али за све постоји начин, мјесто и вријеме.

Руку на срце, било је и конструктивних приједлога, па и признања да се ни сам Парламент није претргао у проналажењу рјешења.

Прелиминарни приказ стања, нажалост, на крају може само да буде гори и болнији, па је умјесто већ виђених препирки у Парламенту БиХ требало да, ако ништа, изазове дијалог о томе колико би и сами посланици из својих џепова могли да дају онима који о њиховим платама могу само да сањају. А који су овог маја остали без игдје ичега.

Требало је да покрену расправу о томе колико они могу да учине на крају свог мандата, а шта они који дођу послије октобра, да се утврди гдје се могу наћи паре за санацију штете, да се предложе конкретна рјешења.

Није ни сада касно, јер све чека још много посла. Остаје да се види како ће да положе овај најтежи испит. Надајмо се одличним!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана