Пописни апсурди

Драгана Орловић

Политизација пописа у БиХ почела је још 2011. године. Већ тада, двије године прије него што ће он заиста и бити обављен, кренула су различита тумачења и несугласице.

Бошњачки представници настојали су да га одгоде како би у идућих неколико година добили на времену и повећали бројно стање.

Српски представници инсистирали су на њему, уз залагање за поштивање закона, истичући да ће се на тај начин објелоданити да у РС живи више несрба него што је Срба у ФБиХ, док су Хрвати, чекајући на попис, тврдили да ће то бити најбољи доказ да их је све мање у БиХ.

Послије разних прича и ставова, три народа дочекаше попис. Ипак, послије пописа добише чекање.

Чекање на резултате који би, ако је судити према подацима из обраде пописног материјала, могли имати низ нелогичности.

Доказ за то су чињенице да поједини држављани БиХ тврде да се дуже од годину сваког јутра буде овдје, потом одлазе да раде или се школују у земљама западне Европе, Аустралији или Америци, а навече се уредно враћају у БиХ да преноће. Како то успијевају, питање је на које ни најбољи мађионичари не би умјели да одговоре. У питању је, изгледа, неки веома добар трик.

Обрада пописног материјала показала је и друге бројне нелогичности и то махом у вези са оним држављанима БиХ који су дуже од годину у иностранству, а које федерална страна покушава да сврста у стално становништво како би што више "надували" број Бошњака.

Управо је то и довело до несугласица и различитих тумачења законских рјешења, која су један од главних разлога зашто и даље - више од годину и по од завршетка пописа, нема коначних резултата о броју сталног становништва, полу, старости и другим карактеристикама.

Оно што је сигурно јесте то да закон мора бити испоштован.

Очигледно је да је дуго очекивани попис у БиХ послије дужег увода добио и свој заплет. Врхунац радње се ближи, али на расплет и закључак мораћемо да причекамо који мјесец, годину или ко зна колико...

Јер ово је БиХ, земља апсурда. Земља гдје је, изгледа, и немогуће могуће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана