Пописне заврзламе

Ведрана Кулага Симић

БиХ је међу ријетким земљама у свијету без тачних података о броју становника на својој територији, а цијела прича је и данас, три године послије пописа, далеко од епилога.

Како дани одмичу, све је јасније да су попис становништва у БиХ, а посебно оно што се дешавало касније, рађени само да би се испоштовали зацртани рокови науштрб спровођења и осталих веома важних техничких детаља на које је морала да буде скренута пажња.

БиХ је љетос добила податке пописа, са којима није сагласна једна половина земље. Српска је данима упозоравала да у БиХ неће бити ништа добро ако на брзину буде рјешавала питања од виталног значаја за добијање квалитетних резултата о свим подацима о којима су се изјашњавали њени становници.

То поглавље је, ипак, без обзира на све недостатке, затворено и отворено ново, које сада треба да одговори на питања у вези са архивирањем и уништавањем пописне грађе. А оно ће, како сада ствари стоје, потрајати унедоглед јер је кључ свега у договору - чињеници до које се најтеже и најспорије долази у овој земљи.

Таква слика не буди оптимизам већ указује на то да би се ионако већ поприлично закомпликоване ствари могле додатно запетљати у новим изазовима који долазе пред врата надлежних, који не успијевају да саставе почетак и крај пописа.

Само се једна на другу нижу недоумице, али и трошкови. То је видљиво из плаћених рачуна за закуп просторија за обраду пописног материјала, што би требало већ да буде завршено. Рачуни ће стизати и наредних мјесеци, и то уредно по 40.000 марака на име закупа простора, иако је на тим вратима одавно требало да стоји и ланац и катанац. 

У међувремену остаје отворено важно питање, односно шта је са личним подацима оних који су одговарали на питања која су им постављали пописивачи једног, већ давног октобра. Да ли су они заштићени од свих злоупотреба које вријеме носи са собом? Да ли су послужили сврси и шта ће даље бити са њима док надлежни не усагласе правила за архивирање и за уништање пописне грађе? На многа питања нема одговора, а поједина ће их, како се чини, још дуго чекати.

Прича о попису становништва у БиХ није завршена, али се до сада јасно показало да су поједина поглавља пребрзо писана, без дубље анализе и да ће, на крају, све то да негативно утиче на њен завршетак. Ако и дођемо до њега.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана