Попис

Жељка Добрић
Попис

Стручњаци из области статистике кажу да ће БиХ остати у "статистичком мраку" јер ће једина, уз Сомалију, у овој години остати без пописа становништва, а стручњаци свакодневног преживљавања у БиХ одговорили би да је ова земља одавно у мраку.

Стручњаци кажу да ће БиХ без пописа бити ван конкуренције за стране инвестиције, јер неће моћи израчунати тржишне показатеље који се израчунавају на основу броја становника, што ће се опет директно одразити на ове њене "стручњаке у преживљавању". Наиме, земље у окружењу, које ће пописати своје становништво, привући ће инвестиције и унаприједити своју привреду, па ће у БиХ извозити јефтине производе и угушити и ово мало производње што имамо.

Са друге стране, имаћемо неколицину оних на нивоу заједничких институција БиХ којима ће и даље бити добро у БиХ јер, без прецизног броја људи који овдје живе, могу да планирају економску политику како им одговара и троше новца онолико колико њима треба.

Стручњаци упозоравају да у попис становништва не треба да се умијеша политика, јер показатељи до којих се дође неће бити адекватни, а у БиХ је политика превагнула док је попис био још у фази нацрта закона.

Да би Бошњаци себи обезбиједили већи дио колача, званог учешће у власти у БиХ, понуђен је нацрт закона о попису који једноставно не може бити прихватљив ни Србима, ни Хрватима у БиХ. Званичном Сарајеву очигледно је битнији њихов џеп него инвестиције које би могле доћи у БиХ, а у крајњој линији небитни су им и "стручњаци за преживљавање у БиХ".

Према томе, политички мотивисане и некоректне осуде на рачун Републике Српске, која користи своје законско право да попише становништво на својој територији, о свом трошку и за своје потребе, крајње су непотребне. Српска очигледно боље води рачуна о својој привреди и приливу страних инвестиција, а у крајњој линији и о својим грађанима.

Још има времена да се политичко Сарајево дозове памети, па да најприје формира власт у складу са Уставом и законима и да се журно усвоје измјене Закона о попису које предлаже Република Српска и којима би попис из 1991. важио до 2014. године, а не унедоглед како они желе.

Грађанима не треба БиХ која иде у још дубљи мрак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана