Попис

Ведрана Кулага Симић

БиХ је тешком муком прије седам, осам година дошла до договора у вези са пописом становништва, који се чекао још од времена бивше државе, а све су прилике да ни идући неће ићи лако.

 

И док су се Европа и регион, барем према ранијим најавама прије пандемије вируса корона, озбиљно припремали за наредни попис становништва 2021. године, из БиХ је послата порука да неће, ни овај пут, бити дио те приче, јер за то треба доста тога урадити, а ни од претходног није прошла деценија.

И тај попис, 2013. године, још прича своје приче и студира се епилог који је такав да је Агенција за статистику БиХ објавила своје резултате као и Завод за статистику Републике Српске, с друге стране, незадовољан одлуком коју је донио тадашњи директор Агенције на нивоу БиХ о методологији обраде података пописа, којом су људи из 196.000 спорних пописница уврштени у стално становништво, иако годинама живе и раде у иностранству. И поред свега тога на крају смо ипак добили неки оквир о томе колико нас има, а то је један од основних података који свако жели да зна о земљи за коју се распитује из ових или оних разлога.

Ништа боља ситуација није ни када је ријеч о попису пољопривреде, на који се чека шест деценија. Након што је посљедњих година било озбиљних трзавица унутар БиХ које су и изнад тог посла стављале велики упитник због истрајавања појединаца на томе да је за те активности потребан посебан закон, у чему је Република Српска видјела намјеру покушаја преноса надлежности на нивоу БиХ, ситуација се, изгледа, мијења. Један од закључака током посљедњег састанка на којем се причало о овом послу и на којем су били представници трију статистичких институција, као и надлежних министарстава Републике Српске и ФБиХ, јесте да се наредни попис пољопривреде, ипак, може обавити и без посебног закона.

Ипак, тешко је повјеровати да ће договор о основи, на којој треба да буде спроведен тај попис, бити постигнут брзо и без одређених условљавања, јер је ово БиХ. Многе коцкице нису још дошле на своје мјесто у овој земљи и просто би, јер смо тако навикли од стране оних који одлучују, било тешко у овом моменту повјеровати да ће сви будући потписи олако доћи на папир.

Најважније је да БиХ коначно ухвати корак са остатком Европе и и крене напријед, без условљавања и сталних покушаја да буде промијењен темељ на којем почива, без сагласности конститутивних народа. Вријеме за те приче је одавно прошло и сваки нови такав покушај је само корак назад, а превише их је већ направљено. Попис становништва, па и пољопривреде, су важне степенице које морамо прећи. Ти подаци нису само бројеви на папиру већ важне бројке, на основу којих треба планирати улагања и развој за добробит свих који су још овдје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана