Попис

Ведрана Кулага Симић

Дуже од двије деценије чекали смо да добијемо одговоре на питања колико нас има, колико је младих и старих, запослених, незапослених, у каквим условима (по статистичким мјерама) живимо као и на многа друга питања на која скоро све земље свијета одговоре дају као из цуга.

БиХ је чекала 22 године да пописивачи узму пописни материјал и крену од врата до врата у потрази за подацима који треба да у будућности буду једна од најважнијих основа за стратегије развоја и програме. Чекали смо на попис и дочекали га. Кад оно - међутим.

Од самог почетка, још од доношења закона о попису, па све до јуче на сцени су били многи покушаји да се инструишу подаци и да се вода наведе на бошњачку воденицу и то је умногоме отежало спровођење пописа на терену, посебно у општинама и градовима широм Републике Српске.

Скоро да није било локалне заједнице у којој није било барем једне недоумице, проблема, подвале или покушаја подвале. Али, ето, јуче је стављена тачка. Барем на овај званични дио и ових 15 дана, колико је законски трајао попис.

"Губљење" пописница, одбијања пописивача, пописивање по кафанама и домаћинства са десетинама чланова само су дио репертоара из протеклих дана.

О самом попису причаће се и у данима који долазе и несумњиво ће бити много галаме око свега што се дешавало у данима који су иза нас. Да ли су сви поштено урадили свој дио посла, да ли је све прошло у најбољем реду или је могло много боље, уредније и организованије иако су сви позивали надлежне да раде свој посао, а грађане да дају тачне и прецизне податке?

Попис је завршен, али не и прича о њему. Сумирање резултата слиједи, али и проналазак варалица и "мутивода".

Резултати пописа тек треба да се виде, али оно што је сасвим сигурно је то да се мора оправдати слоган пописа - "корак у будућност". Да ли је заиста тако, показаће нам се дјелимично већ за три мјесеца, када би требало да буду објављени први, прелиминарни резултати овог нашег пописа у БиХ. Остаје нам само да се надамо да неће бити "корак у прошлост".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана