Попис

Ведрана Кулага Симић

Од пописа становништва у БиХ, који смо чекали више од двије деценије, дијели нас само дан.

Прича о попису становништва, домаћинстава и станова почела је прије неколико година, али од самог почетка била је уплетена у мрежу саткану од разних политичких и других интереса, а многи су тјерали "воду на своју воденицу".

То се прије свега односи на представнике Бошњака, још из времена доношења закона о овом важном процесу за сваку земљу па све до посљедњих дана у којима су водили оштру кампању "учења" својих припадника како да одговарају на питања која се односе на националну и вјерску припадност и језик којим говоре.

Било је проблема у вези са пописницама, пописним комисијама, пописивачима, инструкторима... али дошло се на само корак од тог важног процеса за сваку земљу. Јер шта једна земља може да ради или чему може да се нада ако не зна чак ни број својих грађана. Ако не зна њихову старосну и образовну структуру.

То незнање ускоро би требало да остане дио прошлости БиХ и да се крене у будућност са неким новим подацима.

Ипак, да би попис заиста испунио своју сврху и да би се дошло до тих, пријеко потребних елементарних података, велику улогу треба да одиграју становници БиХ, а она није нимало тешка.

Њихово је да отворе врата пописивачима, саслушају питања и дају свој одговор. Тачан одговор, без лажних података. Јер нетачни подаци, као што су то многи истицали протеклих дана, никоме не могу да буду од користи. Барем не онима који желе да се на попису дође до стварних података.

Пописом становништва БиХ ће успјети (надајмо се) да састави мозаик који ће бити основа за идуће стратегије, планове и што је најважније моћи ћемо да комшијама, Европи и свијету кажемо колико нас уопште и има.

И тако, пописивачи ће за неколико часова да покуцају/ позвоне на врата домаћинстава и станова широм БиХ, а остало је све на онима који ће издвојити потребно вријеме за њих како би они и обавили свој посао.

Доста смо правили друштво Сомалији на дну. Вријеме је за корак напријед. У будућност. А попис је први корак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана