Попис

Ведрана Кулага Симић

Попис становништва је важна ствар за сваку државу јер је свима јасно да се мора знати колико та земља има становника, колико је писмених, неписмених, оних у браку и томе слично.

БиХ предуго чека излазак пописивача на терен, а цијела прича о попису била је препуна успона и падова, док су се за то вријеме становници ове земље, као и многи други, питали колико људи заправо живи под небом БиХ и каква је њихова структура.

Закон о попису становништва, домаћинстава и станова коначно је усвојен почетком ове године, чиме је омогућено да се почне са пројектом пописа, а пред надлежним институцијама је да што боље организују рад, планове и да рутински одраде посао који је пред њима. 

Списак неопходних активности које је потребно одрадити да би се дошло до краја поприлично је дуг, али је веома важно да све иде како је и планирано, да се активности завршавају у предвиђеним роковима, да се на крају поново не бисмо вратили на почетак и тако остали у изолацији, барем када је бројчано стање у питању.

До коначних резултата дијели нас скоро 1.000 дана, а на самом крају 2015. године тек ћемо имати пред очима комплетну слику БиХ и њеног становништва. До тада, пописивачи се наоружавају питањима, од којих ће нас већина вјероватно изненадити.

Сви којима пописивачи покуцају на врата, има да се наоружају стрпљењем, јер нимало лако неће бити одговорити на више од 80 питања. Међу њима ће бити и основна као што су година рођења, да ли смо и колико писмени, да ли смо удати, ожењени, самци или живимо у ванбрачној заједници. Питаће нас колике су кухиње, каква су купатила, а све то да би се знало ко смо и какви да бисмо, барем у томе, стигли комшије.

Земље региона имају већ одређене податке о становништву које живи под њиховим небом, а БиХ тек хвата залет ка том циљу, који су дуго кочили они који су били заковани у 1991. години и којима су резултата тадашњег пописа и дан-данас пуна уста.

Када дочекамо ту 2015. годину и сазнамо колико нас има, нико више неће моћи да се бројчано надјачава са било ким, и то неосновано.

На крају, мора нам свима бити јасно колики значај у себи носи попис и зато: становници, одговарајте јасно; пописивачи, пишите читко!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана