"Попис" у Агенцији

Ведрана Кулага Симић

БиХ је специфична земља у којој се, нажалост, из дана у дан види да изузеци постају правила.

Кршење закона, нетранспарентно запошљавање те политичка препуцавања, само су неке од ствари које сваки дан излазе на видјело, а свакодневицу уздрмају и подаци у вези са онима у чијим рукама је, на неки начин, дјелић судбине свих нас.

Прича о попису становништва у БиХ још није добила епилог иако је Агенција за статистику БиХ дала своје коначне резултате, али са којима РС, односно један дио ове земље, није сагласна.

Списак разлога за то је подужи, а на површину излазе и други проблеми којима би требало да се позабаве они на челним позицијама у БиХ, а тичу се, опет, Агенције за статистику.

Подаци о броју запослених и њиховој националној структури показали су да су уставне одредбе још једном занемарене и да унутар зидина у многим институцијама има оних који раде по свом нахођењу, без обзира на писана правила и прописе.

Конкретно, када је ријеч о Агенцији, у тој посљедњих мјесеци пуно помињаној институцији, од укупно 117 запослених мање од 30 је са територије Српске. Оних који се изјашњавају као Срби је мање од 30 одсто.

Проценти показују да су Бошњаци узурпирали чак више од 50 одсто руководећих фотеља на уштрб Срба. То је само један од показатеља како функционише БиХ и како се дијели оно што је формирано на заједничком нивоу, а и како се све, очигледно, осликало на саме резултате пописа становништва које је ова земља предуго чекала. Предуго да би овакве добила.

Коначни резултати пописа становништва у БиХ показали су искривљену слику од које, како се чини, претјеране користи неће имати ни они који су их прогурали у јавност мимо свих правила и стандарда.

То ће се свакако показати у данима и мјесецима који су пред нама и, нажалост, показаће се да ће резултати пописа у неким ситуацијама представљати препреку, а не помоћ.

Један од криваца за то је свакако расподјела моћи у самој тој институцији, односно Агенцији за статистику БиХ у чијим је рукама највећа одговорност за оно што се десило и оно што ће се тек дешавати.

Попис је показао да су Срби у ФБиХ сведени готово на ниво статистичке грешке, а ни "попис" у Агенцији за статистику не показује много боље податке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана