Попис, тест за разумне

Жељка Домазет
Попис, тест за разумне

Доношење закона о попису становништва у БиХ један је од великих тестова за власт у овој земљи и њихово стално декларисање да су за европску перспективу и европске интеграције.

Попис становништва који се у БиХ десио готово прије двије деценије и подаци из тог периода са којима се и данас оперише, као и доношење развојних пројеката на бази различитих процјена, чињенице су које више ниједна земља у Европи, па ни у свијету, не жели да узима заозбиљно приликом било каквог посла са овом земљом.

Да ће европска перспектива БиХ бити дебело доведена у питање и да ће тај пут ове земље дебело кренути на странпутицу, упозорили су највиши званичници Европске уније у писму које су прије неколико дана упутили на адресу званичника БиХ. Да је ријеч о веома озбиљном упозорењу, изгледа да су схватили и сви озбиљни политичари БиХ, па су стога дали још једну шансу да се политичке странке покушају договорити и закон о попису становништва донијети не пет до дванаест, него у термину који је већ дебело прешао тренутак када се казаљке поклапају на дванаестици.

Званичници из Републике Српске, откако су почели да заједнички раде у институцијама БиХ, у више наврата тражили су да се у БиХ обави попис становништва, али до сада нису дошли до озбиљних саговорника о овом изузетно важном питању. Гласали су и за приједлог који је у парламентарну процедуру упутио Савјет министара, као и за дебеле компромисе у међупарламентарним разговорима у посебној комисији која се један мјесец бавила овим питањем, али су се и ту налазили додатни захтјеви који се нису могли прогутати и који су у дебелој колизији са оним што прописује Евростат. Од бошњачких странака на једном тасу се нашао захтјев да се пописује комплетна дијаспора и урачунава у етничку структуру становништва, без обзира на то што је ван земље више од годину, а на другом да се у попис не укључује изјашњавање о националној, вјерској и језичкој припадности. Мада су пристали да се дијаспора у цјелости попише, представници РС нису могли са прихвате да се нерезидентни држављани БиХ урачунавају у њено становништво, јер тако нешто не прихватају ни Евростатова правила, као ни на оспоравање изјашњавања о националној припадности, због чињенице да би такво шта био директни удар на уставно уређење ове земље.

Да ли ће се сви они који траже неразумна законска рјешења уразумити до сљедеће сједнице Парламента и понудити му прихватљив закон, остаје да се види. Закон о попису биће свакако проба за све разумне снаге у БиХ. Не буде ли тога, јасно је свима да је ова земља дебело залупила врата Европске уније, која их још извјесно вријеме за БиХ стрпљиво држи отвореним.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана