Попис становништва

Ведрана Кулага
Попис становништва

Због познатих сарајевских кочничара свих процеса у БиХ становници ће изгледа још једном на својој кожи осјетити шта значи бити "непописан". Годинама уназад причало се о 2011, јер је то година која ће остати упамћена као година пописа становништва, првог послије предратне 1991, али питање је да ли ће је БиХ запамтити по томе.

Да је попис становништва у БиХ неопходан, чињеница је која се одавно већ зна и на коју позивају многи званичници широм свијета, јер је обављање тог посла најважнији предуслов за доношење свих стратегија и планова, а такође и битан услов на путу европских интеграција.

"Задњи воз" за попис становништва полако долази, а шта је урађено? Што се тиче цијеле БиХ скоро ништа осим наравно опструкција. Закон о попису становништва, станова и домаћинстава у БиХ застао је у Сарајеву још у прошлом сазиву Парламента БиХ на спорном члану 48, којим се прописује да ће се за расподјелу власти користити резултати из 1991. године све до коначног спровођења Aнекса 7 Дејтонског споразума, односно повратка избјеглица. Јасно је да Бошњаци тиме желе да прикрију многе ствари које су се догодиле у протеклом рату, јер би статистика несумњиво показала да су у БиХ у много већем броју страдали и Срби него што то Сарајево жели да призна и да је тај град етнички чист иако га представљају мултиетничким и мултикултуралним. Због тога и нису чудни стални покушаји да се осујети попис становништва, иако би у том случају остали у друштву само двије земље на свијету и били једина  европска земља. Због тога је РС кренула у припрему пописа, који би спровела истовремено са остатком свијета на својој територији. Подаци који буду добијени пописом неће бити међународно упоредиви, али ће зато бити од велике користи за власт, статистичаре, будуће инвеститоре и економисте приликом креирања развојних и пословних стратегија.

Без тога нас у озбиљном свијету неће бити нигдје осим мале површине на странама атласа. Зато се у ФБиХ морају запитати како да стране компаније и помисле да улажу капитал у земљу за чије становништво не знају старосну структуру, образовни профил и друге параметре, који су веома значајни приликом анализе пословног амбијента. Aко нису свјесни колико је то важно, моћи ће да се увјере када РС заврши попис.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана