Попис становништва

Вања Штрбац
Попис становништва

Да је попис становништва у БиХ неопходан, чињеница је која се одавно већ зна, на коју позивају многи званичници широм свијета, а стручњаци упозоравају да је доношење тог закона један од најважнијих предуслова за европске интеграције.

Неопходно је да сљедеће године, када све остале земље то буду радиле, и у БиХ буде урађен попис становништва. У супротном, пролази "задњи воз".

Aко БиХ пропусти ову прилику, никада се неће сазнати подаци о миграцијама, нити о ономе шта се дешавало послије рата.

Разматрање Приједлога закона о попису становништва БиХ, као једне од тачака дневног реда Парламента БиХ, јуче је обиљежила жестока расправа, а највећи противници усвајања овог, пријеко потребног закона, посланици су Странке за БиХ.

Они су најавили да немају намјеру да подрже принципе предложеног закона.

Остале странке су показале добру вољу и позитиван поглед на закон о попису, уз одређене замјерке на поједине чланове. Aли, ништа од тога није неизмјењиво, а оно што је пружало наду била је видљива добра воља за даљим преговорима и договорима.

Међутим, СБиХ била је категорична у својим ставовима и одбијала сарадњу, а таквим понашањем кочи пут БиХ ка Европи.

Јер, како да Европа прихвати једну државу у којој се не зна основни податак ‡ број становника, који је полазна основа за развој једне државе.

Како да страна предузећа и помисле да улажу капитал у земљу за коју не би могли да знају какву има старосну структуру, образовни профил, нити било који други податак о становништву неопходан за анализе прије саме производње.

Посебно је апсурдно говорити о томе како страни улагачи не би знали за колико становника би производили.

Да смо посматрачи са стране, а не непописани становници државе без закона о попису, ова ситуација била би смијешна.

Јер, још давне 1879. године успјешно су пописане све куће, станови, мушкарци и жене, па тако имамо податак да је на овим просторима живјело милион и 200.000 људи.

Данас, 131 годину касније, нико не зна колико људи живи у БиХ. A СБиХ баш брига за то.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана