Попис становништва

Горан Маунага
Попис становништва

То што су посланици СБиХ, СДП-а и СДA у Представничком дому Парламента БиХ против пописа становништва има за циљ што дуже одржавање лажне слике о протеклом рату у БиХ. И наравно, изградњу унитарне БиХ.

Бошњачке политичаре уопште не занима то што је недостатак званичних података о становништву у БиХ огромна препрека економском и социјалном развоју земље, као и путу БиХ ка евроатлантским интеграцијама.

Попис становништва показао би колико је расељених у БиХ, ко је кога и гдје прогнао и колико је у рату тачно страдало Срба, колико Бошњака, а колико Хрвата. Те се истине бошњачки политичари највише боје.

Колико је одржавање пописа неопходно и хитно потребно показала је и недавна тврдња потпредсједника СДA Бакира Изетбеговића да у Сарајеву живи око 150.000 Срба. Та изјава можда и најбоље илуструје разлоге због којих бошњачки политичари на сваки могући начин већ годинама настоје да избјегну усвајање закона о попису становништва који омогућава изјашњавање о вјерској, националној и етничкој припадности, као и о језику.

Они још вјерују да је у БиХ могуће фризирати истину баш на начин на који је то покушао да уради Изетбеговић.  

Умјесто те његове несувисле тврдње, у коју би, ваљда, требало да повјерује свијет, попис би показао нешто сасвим друго.

Показао би, у овом случају, истину да је у Сарајеву, према попису из 1991. године, у том граду тада живјело 157.143 Срба и 56.470 Југословена. Попис би показао и да их данас тамо нема ни пет одсто од тог броја, а да су сви остали расељени по Републици Српској и по свијету.   

Приједлог овог закона радила је струка, али то бошњачким политичарима не одговара јер би они да пресудну улогу ту има политика, скоро иста као вишегодишња бошњачка политика виктимизације. С којом су, мора се признати, имали изузетан успјех у свијету.

О вјерској, националној и етничкој припадности изјашњавају се становници у свим земљама бивше СФРЈ, па чак и у Aлбанији. Међутим, бошњачки политичари, очито је, желе мајоризацију, унитаризацију и успостављање система један човјек један глас.

Тврдња да би садашњи попис становништва у БиХ легализовао ратно етничко чишћење јефтина је и прозирна.

Aко представници бошњачких странака наставе да блокирају попис становништва, односно изградњу државе, они треба да преузму и одговорност за то. У међувремену, треба организовати попис становништва у Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана