Попис послије пописа

Ведрана Кулага Симић

Бројни становници БиХ сигурно су већ заборавили дан када су пописивачи покуцали на њихова врата, записали податке, поздравили се и кренули на сљедећу адресу.

Од тада су прошле скоро три године, а цијела прича је добила недавно нови заокрет када су појединци на нивоу БиХ преко ноћи умислили да су изнад закона и да је њихова посљедња.

БиХ требају подаци о броју становника, њиховој писмености, старосном добу и све друге информације које су пописивачи те 2013. године увели у пописнице, али то не треба и не смије да буде на силу и искоришћено за неке друге ствари. Посебно не у БиХ гдје компромис мора бити изнад свега и гдје нико не смије да буде прегласан.

Таква слика, ипак, једина се врти посљедњих дана од када је директор Агенције за статистику БиХ одлучио да "пресијече" и сам каже ко ће све бити стални становник БиХ. Па нека живи и ради хиљадама километара од овог поднебља.

Таквим поступком је увео цијелу земљу у нову кризу јер је такво играње са подацима недопустиво. Фалсификати су оно посљедње што је потребно БиХ након толико година чекања на попис.

Српска је од самог почетка против таквог расплета ситуације јер нетачни подаци нису у складу са законом и јер оно што је нетачно не може да буде уведено у све планове, програме и друга документа потребна за будућност ове земље коју чине три конститутивна народа, који треба да буду питани и чији ставови треба да буду усаглашени.

Таквог понашања сада нема ни на видику. Из дана у дан све се све више своди на ултиматум да нема излаза и да је одлука која нема подршку РС коначна. Посљедњи се огласио замјеник директора Агенције који је поручио да повлачења спорне одлуке неће бити. То је најгори сценарио не само за РС, с обзиром на то да не признаје једнострано усвојен програм за обраду података, већ и за цијелу БиХ.

Коме требају нетачни подаци? Зашто се није могло сачекати да буде постигнут договор, макар то изискивало и продужење законског рока за објаву података? Јер то би било у складу са законом, а овако ће свака објава података послије 1. јула бити кршење закона. Чему журба ако смо и на ово чекали три године? Никоме не би било шокантно да БиХ "пробије" дати рок.

На потезу су представници РС у Савјету министара БиХ, али и Народној скупштини РС. О овом питању морају бити сложни, јер од тога зависи и будућност РС и цијеле земље, јер једноставно не иде попис послије пописа. А контролни смо већ имали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана