Попис и политика

Жељка Добрић
Попис и политика

Законско право и обавеза Народне скупштине Републике Српске да доноси одлуке у корист свога народа и да брани његова права и интересе, поново су у ФБиХ дочекани на нож.

НСРС усвојила је закључке којима се наводи да српски делегати у Дому народа Парламента БиХ закон о попису становништва у БиХ треба да прихвате само ако се избаци спорни члан 48. тога закона. A тај члан предвиђа да се власт у БиХ и послије пописа 2011. године, формира на основу података добијених пописом из 1991. године, чиме би Бошњаци били у предности над Србима и Хрватима.

Сваки грађанин БиХ, чак и онај потпуно аполитичан и неупућен, свјестан је тога како би БиХ изгледала када Бошњаци у заједничким институцијама не би имали довољно јаког конкурента да њихове жеље држи у границама реалних и да се избори и за права друга два народа. Република Српска није имала другог избора него да се изјасни о закону.

Народна скупштина Републике Српске оптужена је да усвајањем закључка крши Устав БиХ и Дејтонски споразум, само због тога што је радила свој посао. Нико се, међутим, није запитао на који се то мистериозан начин члан 48. појавио у тексту закона о попису, јер је из Савјета министара "кренуо" без спорног члана, нити зашто је убачен члан који третира национални баланс власти у БиХ који је дефинисан Дејтонским мировним споразумом, а који са пописом нема апсолутно никакве везе.

Бошњацима је много тога на коцки са законом о попису у БиХ. Он би могао да докаже да су у БиХ страдали и Срби и Хрвати, а не само они.

Хрватима је са законом о попису много више на коцки него и Србима и Бошњацима. Aко се у заједничким институцијама, захваљујући власти формираној на основу пописа из 1991. године, за све буду питали Бошњаци, и овако обесправљени Хрвати у ФБиХ били би у заиста незавидној позицији.

Ма шта било, Срби имају своју Републику Српску и нико не може да им оспори право да је на легалан и легитиман начин бране, па тако и изјашњавањем о спорним одлукама и законима на нивоу БиХ.

Међутим, закључак који је НСРС усвојила, није обавезујући за делегате у Дому народа Парламента БиХ, па би бошњачки сан о њиховој властитој држави могао да се оствари ако Слободан Шараба и Младен Иванић не уваже препоруке из Републике Српске.

Иванић је обећао да ће приликом гласања у Дому народа Парламента БиХ уважити одлуку Скупштине о одбијању закона о попису, али ипак остаје страх да ли је ријеч о предизборном умиљавању бирачима или принципијелном политичком ставу.

У сваком случају, видјеће се и чути.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана