Попис хоће, па неће

Ведрана Кулага Симић

Како је попис “пао”, тако је дијелу БиХ пао и камен са срца. Пописивачи ће кад-тад закуцати на врата сваког од нас, а онда ни Дејвид Коперфилд неће моћи да изведе тако увјерљив трик, да избрише оно што напишу

Све земље свијета осим БиХ и Сомалије знају колико имају становника унутар својих граница. Иако на врата БиХ одавно “куца” попис становништва, константно се с друге стране само чује “дођите касније”.

И таман када смо послије бројних и дугих опструкција коначно добили Закон о попису становништва, домаћинстава и станова, у октобру пробно пописали живље и станове и нахвалили се како је све спремно за онај прави, званични попис, добили смо фигу.

Европске институције су саставиле све коцкице које су имале на располагању и оцијениле да то није то. Да још неке недостају да би све било урађено на најквалитетнији начин како би добијени подаци били употребљиви и искористиви. Предложили су да се еуфорија стиша, посао узме у руке, а попис одгоди за боље дане. За најмање шест мјесеци.

Како је попис “пао”, тако је дијелу БиХ пао и камен са срца. Враћајући филм уназад, сасвим је јасно који дио ове земље није желио да се црно на бијело утврди ко то у њој живи.

Блокада међуентитетског разграничења, наводна проблематична питања у пописницама, вјерска опредијељеност и ина питања, падала су као домине једно за другим.

Јасно је, такође, да је кукање и запомагање Бошњака чуо неко у “Еуростату” и међународним институцијама за посматрање пописа. Добили су они тако још једну шансу да се усагласе треба ли се изјаснити као Бошњак, Босанац или како год.

Добили су шансу да по џамијама организују савјетовања како се правилно изјаснити, а вјерске и друге главешине да скувају план како да Бошњака буде више него што их има.

Добили су и још шачицу времена да смисле како оправдати нестанак хиљада и хиљада Срба који су некада живјели у овој земљи, а којих ту више нема.

С друге стране, можда је одгађање пописа шанса и да се овакве илузије коначно угасе. Кључ је припремити добру законску легислативу која неће оставити простора за махинације и која ће омогућити да се у правом свјетлу покаже демографско стање у БиХ.

Пописивачи ће кад-тад закуцати на врата сваког од нас, а онда ни Дејвид Коперфилд неће моћи да изведе тако увјерљив трик, да избрише оно што напишу.

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана